A Magyar Nemzeti Galéria idén ősszel is elindítja a képzőművészetet, irodalmat és színházat ötvöző sorozatát, a Textúrát. Ebben az évben is nyolc kortárs szerző írt szövegeket, melyekhez a múzeum egy-egy művéből nyertek inspirációt, és amelyeket ezúttal is színművészek tolmácsolnak majd az ihlető alkotások társaságában.

Novemberben újra megelevenednek a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményének festményei és szobrai, a Textúrát idén a nemzetközi hírű Éry Franciska rendezi, akinek víziója nemcsak a szövegek térbe helyezésére, hanem a zene, a tánc, a mozgás és a néző útjára is helyezi a hangsúlyt.

Az előadásban szereplő képzőművészeti alkotások mind időben, mind térben végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein, a kiválasztott műtárgyak között a középkori szárnyas oltároktól kezdve a 19. és 20. századi gyűjteményen át a kortárs művekig találunk műtárgyakat. Az este során a látogatók áthaladnak olyan területeken, amelyek normál nyitvatartási időben zárva tartanak, és olyan épületrészbe is bejutnak, ahová csak a múzeum dolgozói léphetnek be.

A felkért írók köre és az általuk alkotott szövegek világa éppolyan sokszínű és izgalmas, mint a kiválasztott műalkotások sora: tragédia, humor, melankólia, szakralitás és hétköznapiság váltja egymást a jelenetekben. A színészek rövid szünetekkel nyolc alkalommal játsszák el az epizódokat, a közönség így mindegyik színt meg tudja tekinteni. A jelenetek sorrendje ezúttal nem szabadon választott, és az, hogy miként jutnak el a nézők egyik helyszíntől a másikig, szintén a meglepetés része.

Írók/képzőművészeti alkotások:

Bakos Gyöngyi: Négyszáz dobás / Ferenczy Károly: Kavicsot hajigáló fiúk, 1890 (Horkay Barnabás, Hevesi László, Bán Bálint, Forrai Áron, Brezovszky Dániel)
Lackfi János: Felhők bivalytej-örvénylése / A kisszebeni Keresztelő Szent János-főoltár ünnepi táblaképei, melyek a Hiszekegy sorait illusztrálják, 1491 (Nagy Rebeka)
Simon Márton: Rövid összefoglaló a selyemhernyóbábok életéről / Drozdik Orsolya: Cinikus ész IV.: Agylábtörlő, 1991 (Kiss Nikolett / Forrai Áron)
Szvoren Edina: Másik lépcső / Bernáth Aurél: Riviéra, 1926–1927 (Rezes Judit)
Tompa Andrea: Berta grófnő / Gyertyánffy Berta: Spirka cigánylány,1860-as évek (Grisnik Petra / Decsi Edit)
Visky András: Kopaszok. A Vaszilij-terápia / Brauer Marcell: Bauhaus székek / (Messaoudi Emina, Martinkovics Máté, Kiss Nikolett, Brezovszky Dániel)
Visniek, Matei: A táncoló szó – Le mot qui danse / Izsó Miklós: Táncoló paraszt VII., 1870-es évek eleje (Hunyadi Máté) 
Vonnák Diána: Özönvíz / Rózsa Luca Sára: Özönvíz, 2021 / (Pelsőczy Réka, Gyabronka József, Rezes Judit, Thuróczy Szabolcs)

Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Galéria (Fotó: szallas.hu)