Az 52. Eucharisztikus Kongresszus évében idén sem maradnak el a Passió előadások Magyarpolányban. A helyzethez igazodva most új időpontban, augusztus 19. és 29. között összesen hat előadásra készülnek a falu lakosai. A Magyarpolányi Passió több mint negyedévszázados hagyományra tekint vissza és az Europassió szövetségbe is felvették.

A Passió játékok alkalmával a falu lakói profi színészekké alakulnak át, és a Kálváriadomb festői környezetében kalauzolnak vissza minket a bibliai időkbe. A naplementét követően a pék, a hentes, a mezőgazdász, a polgármester, kicsik és nagyok Húros Annamária jelmezeibe bújva a kort megidéző díszletek között az amatőr színjátszás magaslatait tárják elénk. Az előadásokon kizárólag Jézus szerepében láthatunk hivatásos színészt, Dávid Rolandot, idén már második alkalommal. A művész hitelesen formázza meg Krisztus történetét az utolsó vacsorától egészen a mennybemenetelig.

A Veszprém megyében található, Európa Nostra-díjas helységben a passiójátszás hagyománya egészen a ’90-es évek elejére nyúlik vissza. 2015-től megújult formában várják a nézőket. Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) a XVII. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták. A Magyarpolányi Passióban meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula, Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója.

Az előadások augusztus 19, 20, 21, 24, 27, és 29-én 21 órától tekinthetők meg a magyarpolányi Kálváriadombon.

Kiemelt kép: Magyarpolányi Passió (Fotó:Tihanyi György)