Július 23-án és 24-én tartják az idei OperaFüred ingyenes programsorozatát a balatonfüredi Gyógy téren. A Magyar Állami Operaház Énekkara és Zenekara 20 órakor kezdődő koncertjein népszerű operaslágerek, kuriózumok és az operaház új évadának bemutatóiból vett részletek is szerepelnek majd.

A kétnapos program az énekkar változatos, Mozarttól Kodályig ívelő műsorával indul: csütörtök este népszerű kórusrészletek hangoznak el többek között a Carmen, a Háry János, a Messa di Gloria, a Szöktetés a szerájból, a Pillangókisasszony, A cigánybáró és a Traviata című művéből. A kuriózumok között szerepel a tavaly ősszel az Erkel Színházban rögzített Erzsébet című opera Erkel-féle 2. felvonásának több részlete és Puccini Edgar című darabjának Requiemje is. Wiedemann Bernadett és az Opera énekkarának művészei is fellépnek, Csiki Gábor vezényletével, zongorán Andrássy-Neuenstein Krisztina működik közre.

A péntek esti Operagálán az operaház zenekarának és az intézmény kiváló énekeseinek – Boncsér Gergely, Cser Krisztián, Rálik Szilvia, Szántó Andrea – előadásában, Kocsár Balázs zeneigazgató vezényletével hangzik el többek közt Beethoven István királyjának, Erkel Bánk bánjának, Kálmán Imre A csárdáskirálynőjének, Purcell Dido és Aeneasának, Ránki Pomádé király új ruhájának, ifj. J. Strauss A denevérjének, valamint Verdi Nabuccojának, Macbethjének és Don Carlosának egy-egy részlete. A szervezők kiemelték, hogy a koncerten olyan áriák is megszólalnak, amelyek már az Operaház ősszel induló új évadát, A francia múzsa szezonját hirdetik, így elhangzanak többek között a Sámson és Delila, Az ezred lánya és A lonjumeau-i postakocsis részletei.

Kiemelt kép: Szemere Zita, Haja Zsolt, Keszei Bori, Balga Gabriella operaénekesek (fotó: Nagy Attila)