Családok és harcok a mottója az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Független Színház Magyarország nemzetközi színházi találkozójának. Minden évben különböző roma társulatok mutatják be a nagyérdeműnek a kultúrájuk sokszínűségét, ugyanakkor a színdarabok érintik a közösségek hátrányos helyzetét is, valamint igyekeznek olyan értékvezérelt embereken keresztül bemutatni az integráció fontosságát, akik mind példaképként jelenhetnek meg gyermekek és felnőttek szeme előtt is. Idén öt produkció látható majd, amik cseh, ír, szlovák és magyar írók tollából származnak,. és amelyek fő témájaidén a családi örökségek és különböző korcsoportok ambivalens tapasztalai.

Az előadások jellegzetessége, hogy teljesen életszerű történeteket mutatnak be, ahol különböző viszályok, érzelmek, sérelmek és küzdelmek állnak a középpontban. Fontosnak tartják azt is fókuszba helyezni, hogy a család sokszor egyfajta burok a külvilág zaja elől, de bizonyos esetekben egy egész életre megpecsetéli a sorsunkat, természetesen pejoratív értelemben és ezzel számos lehetőségtől eshetünk el. A nézők előtt új kapuk nyílnak meg a zenés és irodalmi fesztiválprogramok során, ahol megkérdőjelezhetik saját álláspontjukat és az előadások egy utazásként hatnak majd rájuk, ahol színes világok kerülnek a látókörükbe.

A Balogh Rodrigó és Illés Márton Békamesék című punk operája egy család három generációjának életét mutatja be, a roma kérdést, illetve a rasszizmust is belekeverve. A békacsalád célja, hogy a társadalom pereméről elfogadott helyre kerüljenek, elköltözhessenek a nekik rendelt mocsárból. Két nemzedék sikertelen próbálkozása után végül a legfiatalabb kisbéka tehetsége tör utat magának, hiszen zenei tanulmányai révén híressé válik. De vajon ez a siker elég ahhoz, hogy lemossa magáról a mocsarat? Az előadás magyar nyelven, de angol felirattal lesz megtekinthető Babindák István, Balogh Orsolya, Nemcsók Nóra, Oláh Norbert és Varga Dávid főszereplésével május 5-én az RS9 Színházban.

A Békamesék szereplői (balról jobbra): Oláh Norbert, Balogh Orsolya, Babindák István, Bakondi Jázmin és Varga Dávid (Fotó: Kovács A. Máté)

Michael Collins Gyászolt Írország címú darabját Anthony Fox rendezésében láthatjuk május 6-án, szintén az RS9 Színházban. A történet a 2015-ös írországi tűzvész idején játszódik, és bemutatja, hogy az ír állam hogyan állt hozzá a travellerekhez. A Traveller Wagon Wheel Company előadása egyúttal emléket állít a Carrikmines-e tragédia áldozatai előtt. A baleset megelőzhető lett volna és ez kérdéseket vet fel az állammal és a travellerek hátrányos helyzetével kapcsolatban. A zenés-verses performanszban egy apa 16 éves fiával egyűtt meséli el a történteket, és azokat a borzalmakat, amin keresztül mentek.

A cseh ARA társulat előadása, a MAMA című alkotás négy generáción keresztül igyekszik bemutatni a roma nők rendkívül igazságtalan helyzetét a társadalomban. Négy különböző sztori, négy különböző korban. Az interjúkon és elbeszéléseken alapuló performansz Csehország II. világháborús helyzetétől a kommunizmuson és a ‘70-es éveken át a ‘80-as években jogtalanul sterlizált asszonyokig mutatja be a nők kedvezőtlen életkörülményeit a világban. David Tiser rendező, érzékeny, ám annál fontosabb témát választott annak érdekében, hogy az áldozatoknak segítséget nyújtson, illetve kártérítést is kaphassanak, amely 2022-től törvényesen jár nekik. Az előadás május 7-én látható majd Pavlína Matiová és Michal Žolták főszereplésével.

A Roma hősök koncerttel bekekintést nyerhetünk az igazi roma zene hangulatába, ahol a leghíresebb cigány zenészek, a szakma nagyjai kalauzolnak minket a muzsika világába Kovács A. Máté zenekarvezető segítségével. A bemutató május 7-én tekinthető meg az RS9 Színházban. A zenekar tagjai: Babindák István, Balogh Gusztáv és Sárközi Lili.

KÉP: František Balog a Helver Éjszakája című előadásban (Fotó Színház Világ)

A fesztiválon szintén helyet kap majd Ingmar Villqist Helver éjszakája / Helvee’s Night című alkotása, Anton Korenčí rendezésében. A történet az 1930-as évek Európájában játszódik, ahol Helver és Klára egy közös estét töltenek együtt, miközben körülöttük háború dúl. A kapcsolatuk, ami egyszerre szép és titokzatos, az egyetlen amibe kapaszkodhatnak. A mentális betegségekkel küzdő férfi és a róla gondoskodó nő, csapdába esnek menedéknek tűnő konyhájukban. A történet előrehaladtával egyre világosabbá válik, kik ők és mit is jelent a köztük lévő kötelék, Az előadás május 8-án szlovák nyelven, magyar felirattal lesz látható, amit egy közönségtalálkozó követ az alkotókkal.

Czinka Panna története sokak számára ismerős lehet, hizsen egy legenadás női cigány prímás történetét, életét és bátor tetteit mutatja be. A kor elvárásai szerint a nők feladata a háztartás vezetése és a gyermekek nevelése, amibe a karrier semmiképpen nem fér bele. De a tehetség mindig utat tör magának, nincs ez másképp Boda-Noví Barnabás Boszorkánycsárdás című darabjában sem, hiszen Czinka Panna földesúri támogatással létrehozza az első cigánybandát, pipázik és férfi ruhában jár. A korhű és ízléses cigányzenével kísért előadás bemutatja annak a nőnek az életét, aki a magyarországi roma kultúra és a cigányzene fundamentális alapja lett. A nagysikerű előadás május 9-én tekinthető meg az író feleségének, Boda-Novy Emíliának rendezésében, Babindák István, Baranyi Zoltán, Farkas Ramóna, Pásztor Máté és Vidák Béla főszereplésével.

Kiemelt kép: Czinka Panna – Boszorkánycsárdás (Fotó Független Színház Magyarország)