A szervezők hatodik éve hirdetik meg a határokon átívelő versmondó és versklip versenyt minden nem hivatásos magyar versmondó részére a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete szervezésében.

A verseny egyik fő fókusza idén az újrakezdés, valamint az ehhez kapcsolódó magyar nyelvű költészet, beleértve a nagy újrakezdések minden formáját és kapcsolódási pontját (háború, forradalom, szabadságharc, rendszerváltás, világjárványok), amely mellett a verseny a klasszikus és a kortárs magyar irodalom szabadon választott verseinek is teret ad.

A jelentkezők egyik verse az újrakezdés költészetéhez kapcsolódik, a másik vers egy klasszikus magyar költő szabadon választott verse – különös figyelemmel a száz éve született Pilinszky Jánosra -, a harmadik pedig egy kortárs magyar költő szabadon választott verse lehet. Az első fordulóban (elődöntő) a három közül bármelyik vers elmondását videón rögzítve kell beküldeni.

A tavalyi verseny élő szuperdöntőjét novemberben a rendkívüli jogrend életbe lépése miatt el kellett halasztani, de ha a a járványhelyzetből kilábal a világ, a Nemzeti Színház színpadára léphetnek az V. és VI. Nemzeti VERSeny legjobbjai. A nevezők három fordulón keresztül versenyeznek: az első két forduló online zajlik, ahol a zsűri mellett a közönség is továbbjuttathat versenyzőket, a harmadik forduló, vagyis az élő szuperdöntő a Nemzeti Színházban lesz, közönség előtt, online tévéközvetítéssel, a tervek szerint október 17-én, míg az V. Nemzeti VERSeny döntője október 16-án lesz. A legjobb előadók a pénzjutalmak mellett értékes díjakban részesülnek.

A verseny védnöke Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a zsűri tagjai: Bakos-Kiss Gábor színművész, Lutter Imre előadóművész, producer, a verseny főszervezője, Szabó László kommunikációs szakember, Szűcs Nelli színművész és Wiegmann Alfréd rendező.

A felhívásra április 30-ig lehet jelentkezni.

További információ az alábbi weboldalon olvasható, az eseményt a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

Kiemelt kép: Lutter Imre főszervező, zsűritag (forrás: Magyar Versmondók egyesülete)