A kirakART olyan kortárs előadóművészeti fesztivál, amely Budapest elhagyatott kirakatait, kávézók és színházak üvegablakait tölti fel napjaink művészeinek alkotásaival, akcióival és előadásaival. A művek idén 14 helyszínen tekinthetőek majd meg 3 napon át, 50 kortárs alkotó közreműködésével.

A fesztivál ötlete a tavalyi pandémiás helyzetből adódóan született meg, hiszen majdnem minden művészeti ág, így a színházak is nehéz helyzetbe kerültek. A szervezők ezek miatt a lehetetlen körülmények miatt döntöttek úgy, hogy a vitrinbe zárt művészetet kiviszik az utcára, így kedvezve a nagyérdeműnek. A nagy sikerre való tekintettel idén tavasszal újra várja az érdeklődőket a fesztivál.

Az idei év központi témája a fény, és annak különböző formái, így például a nappali, éjszakai, hideg vagy meleg, sarki és alagút végi; komoly, vicces, vidám vagy éppen szomorú; táncos, zenés, színház(i)as, sokszereplős; installációs. A programok között szerepelnek minikoncertek, performanszok, installációk, kiállítások, tánc, fizikai színház, homokanimáció, árnyjáték, zenés színház, próbajelenetek, mozgóképek, koreografikus etűdök, valamint a kisebbeknek gyerekprogramokkal és bábszínházzal is készülnek majd a szervezők.

A sokrétű programban összesen tizennégy színház vesz részt: a Jurányi Ház, a Gólem Színház, a Három Holló, a MU Színház, a Bethlen Téri Színház, a Szkéné Színház, a 6SZÍN, az RS9 Színház, az Átrium, a Budavári Kulturális NKft, az Erzsébetligeti Színház, a Kettőspont Színház és a Stúdió K Színház. Az érdeklődőknek módjuk van megtervezni saját fővárosi körsétájukat, de arra is van lehetőség, hogy az érdeklődők szervezett sétán vegyenek részt, amely összeköti a programokat a városban.