A Müpa 2008 óta rendezi meg minden évben A népzene ünnepét, idén február 5-én 15 órától gyermekkoncerttel, táncházzal és gálaműsorral várják az érdeklődőket.

Az egész napos kavalkádot Páll Éva és zenekara nyitja meg 15 órától az Üvegteremben: Míves Mesterségek címmel az egész család számára élvezhető táncos műsorral készülnek, amelyben a régi népi foglakozásokat mutatják be népdalok, mondókák és mesék segítségével. A hazai folkzenét jellemző sokszínűség megannyi árnyalatát felvonultató gálaműsor előtt 18 órától az Előcsarnokban a Khamoro együttes táncházzal eleveníti fel a magyarországi és közép-európai autentikus cigány kultúrát és hagyományokat.

A 19 óra 30 perckor kezdődő ünnepi műsornak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ad otthont, a kétszer 60 perces est házigazdája Eredics Gábor lesz. Elsőként az új népiénekes-generáció egyik legnagyobb tehetsége, Básits Branka lép majd színpadra, aki szerb népzenei örökségét idézi meg. Őt követi Tímár Sára, aki zenekarával ezúttal az Ének a határtalanról című negyedik albumáról szemezget. A gála első részét a hazai etnojazz legnagyobb formátumú fúvósa, Borbély Mihály (Vujicsics együttes) zárja.

A szünet után a ’60-as, ’70-es évek magyar népzenei vonulatokkal kísérletező együtteseinek repertoárjából táplálkozó folk-rock-zenekar, a MORDÁI következik, őket követi a hazai népzenei mozgalom fiatal muzsikusaiból álló Magyar Banda, az estet pedig a beás cigányzenét játszó Kanizsa Csillagai zárja. A gálaműsort követően 22 órától a Budapest Mezőség Band vezette táncház várja a mulatni vágyókat.

Kiemelt kép: Magyar Banda (Fotó: Müpa)