Elindult a nevezés a Faludi Nemzetközi Filmszemlére és Fotópályázatra, amelynek idei mottója az Ajándék. A pályamunkákat október 10-ig várják. A szemlét november 16. és 19. között rendezik meg Budapesten, a Kultcaféban. A programot a zsűritagok által válogatott filmek vetítése és más szakmai rendezvények gazdagítják. A szemle minden eseménye ingyenesen látogatható.

A Faludi Nemzetközi Filmszemle a magyar jezsuita rendtartomány által huszonöt éve létrehozott filmszakmai rendezvény, melyhez 14. éve fotópályázat is társul. Tavaly több mint 350 film és 110 fotós pályamű közül kerültek ki a nyertesek. 2021-ben a világ 48 országából neveztek: a magyarok után a spanyol, orosz, iráni és indiai alkotók képviseltették magukat a legnagyobb számban.

A szemlére a megadott témában korosztálytól és határoktól függetlenül lehet filmeket, illetve fotókat beküldeni. A versenyprogramba az előzsűri által válogatott munkák kerülnek be, a többi pályaművet információs vetítéseken mutatják be. A  a rövidfilmes kategóriákban maximum 30 perc hosszú kisjáték-, kísérleti-, animációs- vagy dokumentumfilmmel lehet pályázni. A televíziós dokumentumfilm kategóriában nevezett alkotások (magyar nyelven vagy a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült művek) maximális játékideje 60 perc lehet. Egy rendező vagy alkotóközösség legfeljebb két filmmel nevezhet. A fotókat fotósorozat vagy önálló kép kategóriában várják a szervezők. Ennek kikötése, hogy egy alkotó legfeljebb három, egymástól független fotós pályaművel jelentkezhet.