Július 17. és 21. között, öt napon át több mint 70 ingyenes program várja az érdeklődőket a Déryné Fesztiválon, a 11 helyszínen koncertek, színházi előadások, gyermek- és családi rendezvények közül válogathat majd a közönség.

„Dérynét a szenvedély, az elhivatottság és a művészetekbe vetett hit jellemezte, a magyar nyelv és kultúra népszerűsítése vezette. Ezek az elemek a Déryné Program szellemiségét is jellemzik” – fogalmazott a csütörtöki programhirdető sajtótájékoztatón Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára. „A Déryné Program házhoz viszi a művészetet, azt a minőségi kultúrát, amelyre felesküdtünk.”

A fesztiválon tavaly több mint ötezren vettek részt, a szervezők az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő eseményre még ennél is több nézőt várnak. A programot Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója ismertette.

Július 17-én a Tündérlaki lányok lesz a nyitóelőadás, ám a Déryné Társulat további két produkcióval is képviselteti magát (Patika, Nem élhetek muzsikaszó nélkül) majd. Ezeken felül a fesztiválon a kaposvári Csiky Gergely színház Ájlávjú című darabját, a Szegedi Pinceszínház Vitéz László-előadását, a békéscsabai Viharsarok Táncszínház A szőke ciklon című darabját mutatják be. A környező hat településen látható lesz a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház A helység kalapácsa című produkciója is.

A zenei programok között megtalálható a 4s Street, a The Biebers, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Magashegyi Underground, az Aurevoir, a Kaláka koncertje is és a Boban Markovic Orkestar is fellép. Emellett a KultCamp elnevezésű eseményre, amely verseny, fesztivál és tábor egyszerre, 450 diákot várnak, közülük 225-en érkeznek határon túlról a Rákóczi Szövetség jóvoltából, 225-en pedig az egész éves KultUp témanapjaik résztvevői közül érkeznek.

A sajtótájékoztatón köszöntőt mondott Halász János országgyűlési képviselő, a Városok és Falvak Szövetségének elnöke, Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere és Ősi Barnabás, a Rákóczi Szövetség elnökhelyettese. Arra is fény derült, hogy Kis Domonkos Márk, a fesztivál igazgatója a magyar kultúra napján a város kulturális díját kapta meg, amelyet a Déryné Fesztivál nyitóelőadásán adnak át.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Déryné Fesztivál programismertető sajtótájékoztatójáról (Fotó: a Déryné Program Facebook oldala)