A Nemzeti Filmintézet immáron ötödik alkalommal rendezi meg szeptember 13. és 18. között a restauráláson átesett filmek fesztiválját. A Budapesti Klasszikus Film Maraton hat napja alatt mintegy száz filmet láthat majd a közönség, az esemény fénypontjaként pedig öt estére ingyenes szabadtéri mozivá alakul át a Szent István Bazilika előtti tér – ígérik a szervezők. 

Az idei fesztivál alaptémája Hollywood közép-európai gyökerei lesznek, ennek értelmében olyan hazai kötődésű, de az álomgyárban maradandót alkotó filmesek lesznek a program középpontjában, mint – a teljesség igénye nélkül – Adolph Zukor, William Fox, Kertész Mihály, Bánky Vilma, Lugosi Béla, Rózsa Miklós, Trauner Sándor vagy éppen  a magyarokkal gyakran dolgozórendező, Billy Wilder. A Filmmaraton a legjobb alkotásaikat idézi majd meg, amiképpen megemlékezik Kovács László operatőrre is egy válogatással, többek között a Szelíd motorosok és a New York, New York is látható lesz. 

A magyar filmtörténeti program keretében olyan évfordulókat ünnepel meg a fesztivál, minthogy idén lenne 100 éves Szécsényi Ferenc és Pécsi Sándor, 120 éve született Eiben István és Latabár Kálmán, 150 éve a magyar filmgyártás úttörőjének számító Janovics Jenő, vagy éppen 65 évvel ezelőtt alapították a Pannonia Filmstúdiót. A filmrajongóknak nem érdemes kihagyni a Nyitott archívumok szekciót sem, amely a világ filmarchívumába kalauzolja el az érdeklődőket, valamint lesznek zenés némafilmvetítések és diákvetítések, illetve nemzetközi filmszakmai program is filmoktatásra való fókuszálással. 

Az 5. Budapesti Klasszikus Film Maraton olyan helyszíneken kerül lebonyolításra szeptember 13. és 18. között, mint az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet, a Corvin mozi és a Bazilika előtti tér. További információkért érdemes meglátogatni a Nemzeti Filmintézet honlapját

Kiemelt kép: A Bazilika előtti tér (Fotó: Nemzeti Filmintézet)