A magyar sci-fi egyik atyjáról, Zsoldos Péterről elnevezett, 25 éve alapított elismerés közönségdíjára március 31-ig várják az olvasók szavazatait.

A Zsoldos Péter-díjat az író halálának évében, 1997-ben alapította az Avana Egyesület és a Zsoldos-család, Salgótarján városának támogatásával, amely a HungaroConnak és az azon megtartott díjátadónak is otthont adott 2015-ig. A Zsoldos-család 2020-ban átvette a díj gondozását az egyesülettől, és egy szakmai testületre támaszkodva új alapokra helyezte. A megújult díjat minden év április 20-án, az író születésnapján adják át az előző évek legkiemelkedőbb alkotóinak – immár nemcsak regény és novella, hanem műfordítás kategóriában is. A legfontosabb változás azonban a zsánert érinti: a science fiction mellett a fantasy és a fantasztikum más területén megjelenő művek is nevezhetők lettek. A hazai fantasztikummal foglalkozó szakmai közösség jelölései alapján összeállt három shortlistből egy hét tagú zsűri – Benczik Vera irodalmár, H. Nagy Péter irodalomtörténész, Keserű József irodalomtudós, Makai Péter Kristóf irodalomtudós, Szép Eszter képregénykutató és újságíró, Szilárdi Réka irodalmár, Takács Bogi író – választja ki a legjobbnak ítélt műveket és fordítást.

A legjobb regény díját 2020-ban Moskát Anita Irha és bőr, 2021-ben Markovics Botond (Brandon Hackett) Eldobható testek című műve nyerte el, a legjobb novella kategóriában Sepsi László Rossz beszéd, valamint Veres Attila A világ helyreállítása című munkája lett a díjazott. A legjobb fordítás díját G. Bogár Edit (Johanna Sinisalo: A Nap Magja), valamint Molnár Berta Eleonóra (Susanna Clarke: Piranesi) vihette haza az elmúlt két évben.

A 2022-es év jelöltjei:

Regény kategória:
Baráth Katalin: Afázia (Agave Könyvek)
László Zoltán: Mindig egyre több (GABO Könyvkiadó)
Sepsi László: Termőtestek (Jelenkor Kiadó)

Novella kategória:
Erdei Lilla: Vadhús
Füzesi Dóra: Amőbász
Juhász Viktor: Az Eigengrau
Kiss Gabriella: Túlélők
Kleinheincz Csilla: Növényeknek mondotta el
László Zoltán: Hullámsodrok
Moskát Anita: Istenanyák

Fordítás kategória:
Csonka Ágnes – Margaret Atwood: Legvégül a szív (Jelenkor Kiadó)
Huszár András – Octavia E. Butler: A magvető példázata (Agave Könyvek)
Farkas Veronika – William Gibson: Neuromancer (Agave Könyvek)

A regény kategória shortlistjére került alkotásokra az olvasóközönség szavazatait is várják a díj honlapján március 31-ig. A közönségszavazásban részt vevők között egy teljes Zsoldos Péter-életműsorozatot sorsolnak ki, a zsűri által díjazott művek pedig a Zsoldos-díj együttműködő partnere, a Libri támogatását nyerhetik el.

Kiemelt kép: Zsoldos Péter (Fotó: Szalay Zoltán)