Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Petőfi Irodalmi Múzeum idén is meghirdette az Örkény István drámaírói ösztöndíj pályázatot. A szakmai lebonyolításban a PIM felkérésére az OSZMI – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Nonprofit Kft. is részt vesz.

Az Örkény István drámaírói ösztöndíj célja, hogy új magyar színművek létrejöttét segítse, valamint lehetőséget adjon azon fiatal pályakezdő drámaírók részére, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolják vonzódásukat a műfajhoz. A pályázat benyújtására az az 1982. január 1-jét követően született drámaíró jogosult, aki a megpályázott ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem részesül központi költségvetési forrásból finanszírozott ösztöndíjban vagy államilag finanszírozott alkotói támogatásban. Korábbi Örkény István drámaírói ösztöndíjasok is pályázhatnak abban az esetben, amennyiben nem töltöttek ki három teljes ösztöndíjas intervallumot, és a korhatárnak még megfelelnek. Az ösztöndíjat egy teljes, új színdarab tervével lehet megpályázni, amely a pályázat elnyerése előtt nem került publikálásra.

2022-ben legfeljebb 4 fő részesülhet ösztöndíjban, melynek időtartama időtartama 12 hónap (2022. január 1. és 2022. december 31. közötti időszak). A pályázat beadási határideje: 2022. február 14., hétfő. A pályázat részletei itt olvashatók

Kiemelt kép: Örkény István (Fotó: Balla Demeter)