A MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. idén is meghirdeti pályázatát a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjhoz kapcsolódóan.

Az 1998-ban alapított, Fülöp Viktor Kossuth-díjas balettművészről elnevezett ösztöndíj célja, hogy segítse a tehetséges fiatal előadó-, alkotóművészek, valamint tánctudományokkal – elméleti, szakírói, pedagógiai tevékenységgel – foglalkozók pályakezdését. Az ösztöndíj egy éven át 10 fő részére, havi bruttó 200.000 Ft összegű támogatást jelent. Egy pályázó az ösztöndíjat legfeljebb három alkalommal nyerheti el.

A pályázat benyújtására az a 30 év alatti balettművész, kortárs táncművész vagy néptáncművész, valamint az a 35 év alatti koreográfus, tánctudós, vagy táncpedagógus jogosult, aki korábban nem, vagy legfeljebb két alkalommal részesült Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjban. Koreográfus esetében a pályázónak be kell mutatnia egy általa készített, legalább 30 perces, meghirdetett és közönség előtt bemutatott koreográfia videódokumentációját. További feltétel, hogy a pályázó a megpályázott ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem állhat felsőfokú oktatási intézménnyel aktív hallgatói jogviszonyban, továbbá nem részesülhet központi költségvetési forrásból finanszírozott, Magyarországon vagy külföldön folyósított ösztöndíjban.

A pályázat benyújtásának határideje: 2022. február 4. (péntek) 24:00 óra, azokat a MANK Nonprofit Kft. által működtetett, 6 főből álló szakértői kuratórium bírálja el. A pályázat részletei az alábbi linken olvashatók.

Kiemelt kép: Fülöp Viktor 1954-ben (Fotó: Tóth László, forrás: PIM-OSZMI Táncarchívuma)