Október 1-jén, a zene világnapján Mahler monumentális VIII. szimfóniája lesz hallható a Magyar Állami Operaházban, Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus zenekar ügyvezető igazgatója, Liszt Ferenc-díjas karmester ezúttal az OPERA együtteseiből és szólistáiból álló, csaknem 300 fős előadói gárdát dirigálja majd.

Gustav Mahler VIII. szimfóniája hatalmas léptéke ellenére alapjaiban kamarazenei ihletettségű kéttételes mű, aminek előadói apparátusát a szerző azért duzzasztotta óriásira, hogy muzsikájában a teljes univerzumot megidézhesse. Az őszinte derűt árasztó alkotás első tétele a teremtő lelket dicsőítő Veni, Creator Spiritus kezdetű, jellemzően pünkösdkor énekelt középkori latin himnusz, míg a második tétel Goethe Faustjának zárójelenete. A két magasztos hangulatú tétel az égi boldogság beteljesülését, a szeretet megváltó erejét dicsőíti.

A Magyar Állami Operaház 2020-ban tette azt a vállalást, hogy a zene világnapja alkalmából minden évben október 1-jén előadja Mahler grandiózus VIII. „Ezrek” szimfóniáját, amely tavaly óta ismét a Magyar Állami Operaház épületében csendülhet fel. Az OPERA minden évben más-más elismert művészt kér fel karmesternek, ezúttal a csaknem 100 fős zenekart, a mintegy 150 fős énekkart (karigazgató: Csiki Gábor), az 50 fős gyermekkart (karvezető: Hajzer Nikolett) és a nyolc szólistát Hollerung Gábor fogja vezeti. Az est szólistái Celeng Mária, Brassói-Jőrös Andrea, Sáfár Orsolya, Szántó Andrea, Farkasréti Mária, Horváth István, Haja Zsolt és Palerdi András lesznek.

Kiemelt kép: Hollerung Gábor (Fotó: Csibi Szilvia)