Megújult, online formában 2021-ben is elérhetővé teszi az újszülöttek és családjaik számára Útravaló című kiadványát a Magyar Állami Operaház.

A Magyar Állami Operaház immár kilencedik alkalommal állít össze Útravaló címmel zenei kiadványt, hogy Kodály Zoltán útmutatását követve ezzel is segítse a gyermekek zenei műveltségének megalapozását és a jövő közönségének megteremtését. A kiadványt az Opera tavaly óta az interneten teszi elérhetővé, a PromoBox Kft. segítségével egy kis füzetet juttat el az édesanyákhoz, amelyben röviden bemutatja az aktuális évben felkínált műveket és tájékoztatót ad a dalszínház gyermekprogramjairól. A füzet beköszöntőjét idén Varga Judit igazságügyminiszter, az Opera aktuális, francia tematikájú évadának magyar fővédnöke jegyzi az Opera főigazgatója mellett. „Az idő mindig csavar egyet a tradíción. Kilencedik éve juttatunk minden magyar újszülött baba családjának hallgatnivalót: tavalyra megszűnt a hazai CD-gyártás, igy maradt az Opera virtuális felületére feltöltött zene, idén pedig a kórházi zárlatok miatt maga az átadás gesztusa lehetetlenül el. Az azonban csodálatos, hogy az élet szó szerint megy tovább, a gyerekek világrajönnek, és előbb fognak dúdolni, mint beszélni, a zene hatalma is töretlen. Úgyhogy kiadványunk most is a Promobox dobozaiban, a muzsika pedig az Opera honlapján bárki által hozzáférhető!” – fogalmazta meg gondolatait Ókovács Szilveszter főigazgató.

2021-ben a 100 éve született argentin zeneszerző, Ariel Ramírez (1921-2010) két kompozíciója, a Kreol mise és A mi karácsonyunk szerepel a felvételen, ami Horváth István és Haja Zsolt énekes szólisták, Hidegkuti Pálma (zongora), Halász László (gitár), Nagy Anna (hamronika), Hornyák Dávid (bőgő), Szente Gáspár, Boegán Péter és Ur Bertalan (ütőhangszerek), valamint a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató Csiki Gábor) közreműködésével készült, Dénes István karmester irányítása mellett.

Kiemelt kép: Útravaló 2021 plakát (fotó: Magyar Állami Operaház)