A Margó Irodalmi Fesztivál immár nyolcadik alkalommal keresi a  legjobb első prózakötet szerzőjét. A Margó-díj egy olyan magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, amely a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti, és legfőbb célja, hogy megmutassa a legerősebb pályakezdőket. A nyertes a díjjal az 500 ezer forintos díjazáson túl kiemelkedő mértékű kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap.

Az előző évekhez hasonlóan a Margó-díj kiemelt támogatója, a Bookline 10 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez, emellett a díjazott a Könyves Magazinon egy éves tárcasorozatot is indíthat. A díjra minden olyan magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2021. július 1. és 2022. június 30. között jelent (vagy jelenik) meg és kereskedelmi forgalomba került. A pályázaton kizárólag olyan magyarul publikáló szerző indulhat, akinek korábban még nem jelent meg prózakötete (más műnembe tartozó könyv megjelenése nem kizáró ok), a könyvet a kiadó vagy a szerző nevezheti. A szervezők a nevezett művet digitális formátumban (pdf, e-könyv) a margofeszt@gmail.com címre várják, június 30. éjfélig. A beérkezett könyvekből a Könyves Magazin szerkesztőiből álló előzsűri választja ki a rövidlistát, a győztesről pedig ősszel dönt a szakmai zsűri.

A Margó-díjat 2022. októberében, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón veheti át az idei év legjobb elsőkötetes prózaművének szerzője. A korábbi díjazottak között olyan szerzők és könyveik szerepelnek, mint Totth Benedek Holtverseny (2015), Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese (2016), Szöllősi Mátyás Váltóáram (2017), Mécs Anna Gyerekzár (2018), Fehér Boldizsár Vak majom (2019), Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb (2020), Halász Rita Mély levegő (2021) című regénye.

Kiemelt kép: Margó-díj (Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár)