Essentia Artis névvel nyílik meg a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjasainak kiállítása március 1-jén. Március 23-án, 24-én és 27-én várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban az ehhez kapcsolódó programsorozat. A kiállítótérben a tárlat mellett lesz olvasósarok is, ahol az irodalmi ösztöndíjasok, zenészek, építészek nyomdai anyagait vehetik kezükbe az érdeklődők.

Idén második alkalommal valósul meg az Essentia Artis március 1. és május 7. között, mely a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak bemutatkozó kiállítása és programsorozata. Bemutatkoznak majd az építészet, film- és fotóművészet, irodalom, ipar- és tervezőművészet, képzőművészet, népművészet, színház, zene és művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók, 150 mű lesz látható negyvenegy művésztől Őrizni, használni és teremteni alcímmel.

2023-ban 1264 pályázatot nyújtottak be az MMA Ösztöndíjprogramjára, mely lehetőséget teremt a fiatal és középgenerációs művészek és művészetelmélet írók részére, hogy megvalósíthassák kutatási tervüket, illetve fejlesszék művészi tevékenységüket. A pályázatra hétfőtől ismét elindul a jelentkezés, mely 18 és 50 év közötti művész és művészetelméleti szakembereket szólít meg.

Az Essentia Artishoz idén is három tematikus nap kapcsolódik színészek, zenészek, irodalmárok és filmesek részvételével. Összesen harminc program lesz a Pesti Vigadó rendezvénytermeiben, csaknem 160 művész közreműködésével. A népművészet kerül főszerepbe március 23-án, 24-én a filmesek és színházművészek, 27-én pedig a zeneművészek, irodalmárok és művészetelméleti alkotók.

Kiemelt kép: Az Essentia Artis sajtótájékoztatója (Fotó: Bach Máté)