Egyebek mellett a zenészek egymás közötti és a publikum irányába zajló kommunikációját is vizsgálják tudományos alaposággal a Pécsi Tudományegyetemen a Zenélő Egyetem programjának kurzusán az őszi szemeszterben.

A már több mint tíz éve működő komplex program az eddigiekben is a populáris zenei kultúra sokféle elemét emelte be az egyetemi-tudományos térbe. Ezúttal a PTE korábbi hallgatói, így Baksa Péter nagybőgő művész, Csurgai Zoltán hangmérnök, Guld Ádám kutató, Marton Zsanett produkciós szakember, Tóth Barbara könnyűzenei menedzser és Végh Enikő HR vezető tartanak kurzusokat, amelyeken az intézmény hallgatói vehetnek részt. Beck Zoltán, az egyetem bölcsészettudományi karának adjunktusa, a 30Y zenekar frontembere, a Zenélő Egyetem vezetője elárulta, hogy a 2022-es őszi ZEN-szemeszter „a kommunikáció témakörére fókuszál”.

A kurzus olyan kérdésekre igyekszik választ találni, mint hogy hogyan tudjuk megszólítani egymást a társadalomban, hogyan lehetünk képesek létrehozni olyan zenei hangot, ami kész a dialógusra, hogyan tudják a zenészek megszólítani egymást, és hogyan folyhat valós kommunikáció a zenei szakma, a zenészek és a közönség között – mindennek tudományos értelmezési kereteivel éppúgy foglalkoznak, mint ezek hétköznapi gyakorlatával. A Zenélő Egyetem minden kurzusa szabadon látogatható, arra a hallgatók bármelyik karról, szakról jelentkezhetnek.

Kiemelt kép: Beck Zoltán (Fotó: Gádoros Márk)