Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a nagy sikerű összművészeti előadássorozat a megújult Szépművészeti Múzeumban. Az esemény alapötlete, hogy három művészeti ág: a képzőművészet, az irodalom és a színház is megjelenjen egyazon térben és időben.

A Textúra előadássorozatban kortárs magyar szerzők műveit hallgathatjuk meg, amelyeket a múzeum egy-egy alkotása inspirált. Ezeket a műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótermeiben, az adott festmény előtt, színészek fogják életre kelteni kilenc előadáson keresztül. A 7-9 perces előadásokat Székely Kriszta, a Katona József Színház munkatársa rendezi, aki friss látásmódjával és egész estén átívelő koncepcióval tágítja a már megszokott kereteket.

A program célja, hogy a képzőművészeti alkotások irodalmi/színházi parafrázisai újra ráirányítsák a figyelmet a klasszikus művekre, hangsúlyozva fontosságukat és megmutatva, milyen új jelentést hordoznak a 21. század hazai közönsége számára.

Az első előadást november 3-án 19 órától láthatja a járvány miatt csökkentett létszámú közönség. A nézők a már megszokott módon testhőmérséklet mérésre számíthatnak a belépés előtt, majd a kiállítás egész területén maszkot kell viselniük.