Október 25-én vasárnap rendhagyó keretek között átadták a West End idei legjobbjainak járó elismeréseket. A szokásos ceremónia helyett az átadót a London Palladium-ból közvetítették a London Theatre hivatalos YouTube csatornáján.

Habár a legtöbb díjazott videóüzenetben mondta el a köszönőbeszédet, az eseményt több produkció színesítette és néhány sztárvendég is megjelent. Az üres London Palladium egy fajta különleges légkört is kölcsönzött a ceremóniának, amelytől olyan érzésem támadt, hogy az esemény nem csupán az újdonsült Olivier díjazottaknak szól, hanem magát a színházi közösséget ünnepli ebben a nehéz időszakban. A brit színház legjobbjai újra összegyűlhettek, és emlékeztettek mindenkit, hogy vissza fognak térni. Amit most átélünk, az csupán egy szünet két felvonás között.

Az esemény műsorvezetője Jason Manford volt, aki 28 különböző kategóriában adhatta át a díjakat. Az Olivier-díj a brit színház legnagyobb elismerése, amelyet 1976 óta kapnak meg a művészek. 2020-ban a legkiemelkedőbb produkciók prózában a Present Laughter és Az ügynök halála voltak, zenés műfajban pedig a Dear Evan Hansen és az & Juliet volt a legsikeresebb. A Legjobb Színésznek járó elismerést Andrew Scott kapta meg alakításáért a Present Laughter című vígjátékban. Az ír színész olyan sorozatokból is ismerős lehet, mint a Sherlock, a Fleabag vagy a Black Mirror, ám Scott bevallottan otthonosabban érzi magát a színpadon, mint a képernyőn. Az elismerést egy videóüzenetben köszönte meg, amelyben kihangsúlyozta, hogy habár a vígjátékok általában kevésbé elismertek, mégis ebben az időszakban talán jobban van szükségünk a nevetésre, mint valaha. A Legjobb Színésznő Az ügynök halála című klasszikus darab felújított változatából Sharon D. Clarke lett.

Miriam-Teak Lee , Sam Tutty és Sharon D. Clarke (Fotó: The Stage)

Musical kategóriában Sam Tutty vehette át a Legjobb Színésznek járó elismerést a Dear Evan Hansen-ért, amely tavaly nyitotta meg kapuit Londonban, miután a Broadway-n elsöprő sikert aratott. A színész egy produkcióval is színesítette az átadó programját, amelyben a musical egyik leghíresebb betétdalát a Waving Through a Window-t énekelte el. Az előadás a Legjobb Musicalnek járó díjat is elvitte az este folyamán. A Legjobb Színésznő Miriam-Teak Lee lett az & Juliet című vadonatúj darabért, amelynek története azt dolgozza fel, mi történt volna, ha Júlia nem hal meg Shakespeare klasszikusának a végén.

Ian McKellen és Don Black (Fotó: Olivier Awards Twitter)

Az átadó során két különdíjat is kiosztottak, amelyeket Ian McKellen és Don Black vehettek át. McKellen az egyéni produkciójáért kapta az elismerést, amelyet országszerte több mint 80 helyszínen láthatott a közönség. A legendás színész amellett, hogy ezzel a turnéval ünnepelte 80. születésnapját, adományokat is gyűjtött a színházak megsegítésére minden helyszínen. A brit szövegíró, Don Black is megkapta az elismerést a színházban való munkásságáért. A díjat Andrew Lloyd Webbertől vehette át, akivel korábban több produkcióban dolgozott együtt.

Az Olivier-díj átadó itt teljes egészében megtekinthető:

Kiemelt kép: Sam Tutty (Fotó: Aemilia Taylor)