Idén szeptember 16. és 30. között tartják a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös fesztiválját, az Európai Hidakat, melynek fókuszában ezúttal Amszterdam áll. A város egyedi kultúrájába könnyűzenei és klasszikus koncertek mellett kultfilmek vetítései nyújtanak betekintést. Az eseménysorozat keretében Budapesten lép fel többek között az Amszterdami Concertgebouw Zenekara Fischer Iván vezényletével és Kelemen Barnabás hegedűjátékával, a streaming listákat vezető fúziós zenét játszó zongorista, Joep Beving, Fassang László és holland pályatársa, Sietze de Vries pedig orgona-párbajt vívnak.

A fesztivált a Metropole Orkest hatvantagú formációja nyitja állandó vendégkarmesterük, Miho Hazama vezetésével, a holland roots-rockban utazó Dawn Brothers pedig az idestova húsz éve Magyarországon is élő osztrák dalszerző-előadóval, Ripoff Raskolnikovval ad közös koncertet. Ezenfelül az Európai Hidak kedvéért áll össze a tavaly az Év Európai Jazz-zenészének választott Tineke Postma szaxofonos az Amsterdam-Budapest Underground nemzetközi kvartettet alapító Fenyvesi Márton gitárossal és Tristan Renfrow dobossal.

Azonban nem csak a Müpa, hanem a fesztivál társszervezője, a Budapesti Fesztiválzenekar is Amszterdam nyitott kultúrájához illő hangversennyel készül: a pár éve elhunyt Louis Andriessen különleges darabja mellett Mozart saját maga és testvére számára írt kompozíciója, valamint Beethoven grandiózus Eroicája is felcsendül. Fischer Iván nemcsak a Budapesti Fesztiválzenekarral, hanem az Amszterdami Concertgebouw Zenekarával is fellép. Mindemellett a hangversenyen Bartók Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulójára írt Táncszvitje és – Kelemen Barnabás közreműködésével – Hegedűversenye, végül Beethoven V. (c-moll, Sors) szimfóniája is elhangzik és a rendezvény keretében a filmművészet holland vonatkozású remekeit is újranézhetik a résztvevők, melynek keretében Réz András filmesztéta kalauzolásával lesz látható mások mellett a Párizs, Texas és a Leány gyöngy fülbevalóval.

Kiemelt kép: Fischer István (Fotó: Stiller Ákos)