Idén először a Magyar Nemzeti Balett is csatlakozik a San Franciscó-i Balett, a londoni Királyi Balett és az Ausztrál Balett által életre hívott globális kezdeményezéshez: a társulat online közvetítéssel és kulisszajárással készül a balett világnapjára. 

A november 1-jén 19 órától elérhető közvetítés keretében bepillanthatunk a balettegyüttes napindító gyakorlataiba, valamint a Spartacus és a Don Quijote című előadások próbáiba. Három nappal később, november 4-én ugyancsak a balettvilágnaphoz kapcsolódva balettmesterek tartanak tánctematikájú ingyenes vezetéseket a Magyar Állami Operaházban.

A 2014-ben életre hívott World Ballet Day (WBD) – A balett világnapja kezdeményezés célja, hogy internetes közvetítéseken keresztül engedjen betekintést az együttesek életébe, reggeli balettgyakorlataiba, próbáiba, ezáltal nyújtva megmutatkozási lehetőséget a különböző társulatoknak, és megünnepelve a balett műfajának sokszínűségét. A 10. alkalommal jelentkező eseménysorozathoz idén 6 kontinens 58 balett-társulata és balettiskolája csatlakozott, hogy november 1-jén valamely közösségi oldalán bepillantást nyújtson az együttesnél folytatott műhelymunkába. A szervező három társulat mellett olyan patinás intézmények is képviseltetik magukat, mint az American Ballet Theater, a Bécsi Állami Balett, a Boston Ballet, a Holland Nemzeti Balett, a Kanadai Nemzeti Balett, a Monte-Carlói Balett vagy a Stuttgart Ballet. 

Az ingyenesen hozzáférhető közvetítéseket a https://worldballetday.com gyűjti egybe.

Az balettvilágnaphoz első ízben csatlakozik idén Közép-Európa legnagyobb és Magyarország egyetlen klasszikus balettegyüttese, a Magyar Nemzeti Balett is. A társulattal előre rögzített, több mint 100 perces angol nyelvű felvételen, ami az OPERA YouTube- és Facebook-csatornáján 2023. november 1-jén 19 órától lesz hozzáférhető, Mirzoyan Albert balettmester tart balettgyakorlatot. A közvetítésben ugyancsak részletek lesznek láthatók Seregi László Spartacus és Michael Messerer Don Quijote című balettjének termi próbáiból is.

A világnaphoz kapcsolódóan Kőszegi Katalin és Szirb György, a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Nemzeti Balett balettmesterei 2023. november 4-én a táncművészek szemszögéből mutatják be hat alkalommal csoportos vezetéseken az Operaház életét, betekintést engedve a kulisszák mögé és a próbákba is, amennyiben azt a lehetőségek engedik. A 10 és 15 óra között az Andrássy úti Ybl palota aulájából óránként induló ingyenes vezetésekre előzetes regisztráció szükséges, amit az érdeklődők a jegy@opera.hu-n tehetnek meg.

Kiemelt kép: Jelenet a közvetítésből