Július 11. és augusztus 4. között idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! Fesztivált, melynek keretében 15 balatoni településen (Balatonalmádi, Balatonföldvár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszárszó, Balatonszemes, Budapest, Fonyód, Keszthely, Siófok-Balatonszéplak, Szigliget, Tata, Tihany, Vászoly és Zamárdi) 51 programon vehetnek részt a látogatók.

A fesztivál célja, hogy szokatlan helyszínekre is eljuttassa a klasszikus zenét, és hogy a koncerttermeket ritkábban látogatók is találkozhassanak a legnagyobb zeneszerzők műveivel. A vízparton vagy a közparkokban megtartott koncertek, a könnyen befogadható műsor pedig meghozhatja a hallgatóság kedvét, hogy felfedezze a zenetörténet fontos alkotásait. A nyitóeseményt a pandémia évei után újra a Pesti Vigadóban a Duna-parton tartják, és újra fellépnek külföldi művészek is, például a sziciliai Gli Archie Ensemble, Nicolas Krauze (karmester) Franciaországból, Peer Caelen (zongoraművész) Hollandiából és Giuseppe Nova (fuvolaművész) Olaszországból.

A fesztivál idén új helyszínnel, a fonyódi Panoráma Stranddal és a balatonszemesi Páduai Szent Antal templommal bővül. Tatán, az Öreg-tó partján pedig immár harmadik alkalommal rendeznek koncerteket, melyek keretében idén a város 2022-es Fellner Jakab Emlékévéhez is kapcsolódik. Ami a fiatalabb generációt illeti, a Cimbora Zeneliget című sorozat kifejezetten a gyerekeknek, családoknak szól. A varázsfuvola előadás a fesztivál számára készült Gulyás Dénes rendezésében és szinte minden évben bemutatják. Simon Izabella zenés-mesés gyermekműsorát, A kis piros hegedű és a nagy gonosz cselló címmel a keszthelyi kastélyban láthatják majd a nézők. A strandokon különféle interaktív hangszerbemutató és zenei foglalkozások lesznek, mások mellett a Tóth Levente Trió DOBbantsunk együtt programja, vagy a Mocorgó koncertek, ahol a zenészek az izgő-mozgó kicsiket várják.

A programokról részletesen a Klassz a pARTon! Fesztivál weboldalán tájékozódhatnak.

Kiemelt kép: a Klassz a pARTon! Fesztivál plakátja (Fotó: a Klassz a pARTon! Fesztivál)