Március 16. és 31. között nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Kárpát-medence immár legtöbb helyszínre eljutó rendezvénysorozata, a Bach Mindenkinek Fesztivál. A komolyzenei programsorozat az 1685. március 21-én született géniusz, Bach születésnapjának hetében indul összesen 70 településen, mintegy 150 ingyenes fesztiváleseménnyel, ezt követően pedig folytatódik az egész esztendő során.

A március 16-i nyitókoncerten a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kar hallgatói adnak ünnepi koncertet; közreműködik a kar szimfonikus zenekara, énekkara, kamaracsoportjai, tanárai és diákjai. A számos szabadtéri esemény sorából kiemelkedik a március 20-i koráléneklés a Budai Vár Szentháromság terén, amely nagysikerű esemény korábban már kétezer fős hallgatóságot vonzott. Johann Sebastian Bach születésnapján, március 21-én különleges koncerttel készül Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész és Marczi Mariann zongoraművész, Detvay Mária Marcella hegedűművész, Pertorini Rezső csellóművész az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Igazgatási Központban. A március 24-i díjátadón Marczi Mariann zongoraművész és Rohmann Ditta Junior Prima- és BMF-díjas csellóművész ad gálakoncertet. Március 27-én Tatán az Esterházy Kastélyban az üzemeltető NÖF-fel (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.) közösen szervezett koncerten lép fel a fesztivál igazgatója, Kovács Zalán László tubaművész által vezetett Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes. Különlegességként március 28-án a Hagyományok Házában indiai művészek szólaltatják meg Bach zenéjét. Március 29-én a Gödöllői Királyi Kastélyban Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester vezényel.

A Bach Mindenkinek Fesztivált az ingyenes látogathatóság mellett mindenkor a minőség melletti elkötelezettség és az innováció iránti nyitottság jellemezte, amit a Magyar Fesztivál Szövetség a legjobb hivatalos komolyzenei rendezvénysorozatokat jutalmazó Fesztiváldíjával ismert el.

A programokról bővebb információt a Bach Mindenkinek Fesztivál honlapján találnak.

Kiemelt kép: Bach Mindenkinek Fesztivál 2022 szórólapja (Fotó: Bach Mindenkinek Fesztivál)