Június 12-én 75. alkalommal adták át a Broadway legjobbjainak járó Tony-díjakat a New York-i Radio City Music Hall-ban. 2019 után először rendezték meg a szokásos időpontban és helyszínen a legendás díjátadó gálát.

Az Antoinette Perry-díjat (amit a köznyelv csak Tony-díjként emleget) 1947-ben adták át először. Ezt az elismerést kizárólag Broadway-en játszott vagy rendezett előadásért kaphatja meg egy művész, aki az adott évadban részese volt egy Broadway produkciónak. A kategóriák száma az évek során sokat változott: a hatvanas évektől megkülönböztették a prózai műveket a zenés színdaraboktól, sok kategória megszűnt, végül a kezdeti 11 kategóriából 26 lett. A 75. gála háziasszonya Ariana DeBose volt, aki a Hamilton című musical tánckarában tűnt fel először, idén pedig Oscar-díjat kapott a West Side Story filmben nyújtott alakításáért.

Az idei évad legsikeresebb produkciói a The Lehman Trilogy és Stephen Sondheim legendás musicaljének, a Company-nek felújítása voltak. Mindkét előadás öt különböző kategóriában szerzett Tony-díjat, beleértve a Legjobb Darab és a Legjobb Felújított Darabnak járó elismeréseket is. Habár a legtöbb jelölést a The Strange Loop című musical kapta, a Pulitzer-díjas produkció csak két kategóriában lett végső befutó. A nyertesek közül kiemelkedő volt az MJ című Michael Jackson musical sztárja, Myles Frost, aki nem csak, hogy az első Tony-díját szerezte meg, de Broadway debütáló is egyben.

Az újoncok mellett idén az „öregek” is arattak. A legendás Patti LuPone Company-ben való tündöklése nem csak egy Olivier-, hanem egy Tony-díjat is megért. A színésznő már több mint ötven éve áll a Broadway és a West End színpadain olyan ikonikus női szerepekben, mint Eva Perón (Evita, 1979) vagy Rose (Gypsy, 2008). A Company stábja a Legjobb Rendező (Marianne Elliott) és a Legjobb Férfi Mellékszereplő (Matt Doyle) kategóriákban, így a várakozásoknak megfelelően teljesített az Olivier-gálán aratott sikerekhez méltóan.

A nyertesek teljes listája megtalálható a Tony-díjak hivatalos weboldalán.

Kiemelt kép: Patti LuPone a 75. Tony-díj átadón (Fotó: Theo Wargo/Getty)