Július 15. és 24. között ismét megrendezik a világ egyik legkülönlegesebb kamarazenei fesztiválját, a Fesztivál Akadémia Budapestet, amelyen a világszínvonalú klasszikus zenei előadók mellett olyan társművészetek is helyet kapnak, mint a film, a színház vagy épp a cigányzene. A fesztivál ezúttal a város legfelkapottabb és egyúttal legkülönlegesebb helyszínein, többek között a margitszigeti Kristály Színtéren és a Domonkos rendi apácakolostorban, a Zeneakadémián, a Magyar Zene Házában, a Karmelita kolostorban vagy épp a Széchenyi Fürdőben és a Budapest Music Centerben kerül megrendezésre. A fesztivál művészeti vezetői Kokas Katalin és Kelemen Barnabás.

A fesztiálon idén 11 világszínvonalú klasszikus zenei koncerttel várja az érdeklődőket. A több, mint 40 hazai és nemzetközi klasszikus zenész különböző formációkban lép színpadra, így találkozhatnak a nézők a FAB Ensemble tagjaival, a Kelemen Kvartettel és az Arcangelo zenekarral. Mellettük hallható többek között Szergej Nakarjakov (trombita), Bogányi Gergely (zongora), Lukács Miklós (cimbalom), Fenyő László (cselló), Kovács Ágnes (szoprán), Kokas Katalin (hegedű), Kelemen Barnabás (hegedű), Nicolas Alstaedt (cselló), Vilde Frang (hegedű), José Gallardo (zongora), Razvan Popovic (brácsa), Knut Erik Sundquist (nagybőgő) vagy épp Baráti Kristóf (hegedű). A koncertek egyik legkülönlegesebbike a július 15-i nyitókoncert, amelyen három darab is felcsendül majd, de ezek közül Stravinszkij: A katona története szcenírozott előadása lesz a leglátványosabb a Zeneakadémia Nagytermében.

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (Fotó: Csibi Szilvia)

A fantasztikus koncerteken túl pedig a fesztivál ideje alatt a szervezők négy tematikus napra is invitálják az érdeklődőket: július 17-én 15 órától Csákányi Eszter meséli el Prokofjev: Péter és a farkas című zenés meséjét a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán. Majd 18 órától három félidős hangversenyt is szerveznek a Magyar Zene Háza koncerttermében, amelynek második szünetében akár Pauk György hegedűművésszel is beszélgethetnek az érdeklődők. 22 órától a Széchényi Fürdő ad otthont egy különleges medencés koncertnek, amelynél a hallgatók a vízből élvezhetik a klasszikus zenei darabokat. Július 18-án Fazil Say, Nicolas Altstaedt és Kelemen Barnabás koncertjét hallgathatják meg a Zeneakadémián. 15 órától az Art+ Cinemában élőzenei betétekkel, Réz András ráhangoló beszélgetéseivel három cseh filmtörténeti klasszikus látható. Július 21-én 11 és 21 óra között gyerekprogramok, koncertek, kiállítás és esti nagykoncertek várják a szabadba vágyókat. A napközbeni programoknak a frissen átadott Kristály Színtér ad helyet, majd 19 órától ugyanitt Baráti Kristóf és Kondorosi Karolina koncertje hallható. 21 órától a Domonkos rendi apácakolostornál várják a zenebarátokat egy gyertyafényes hangversennyel. Július 22-én a Budai Vár legkülönfélébb tereibe kalauzolják a szervezők a kíváncsi érdeklődőket, ahol Ugron Zsolnával beszélgethetnek a résztvevők, majd a Budapest Hangszertörténeti Múzeum falai között a Chaos Quartet és a Korossy Kvartett közös koncertje hallható.

A Fesztivál Akadémia Budapest számára rendkívül fontos, hogy támogassa és felkarolja a pedagógusokat, azokat, akik a jövő zenész generációját nevelik. Ennek szellemében a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny és a fesztivál alatt ingyenes, 30 pontos akkreditált továbbképzést tartanak pedagógusok számára. Idén 23 ország 60 fiatal hegedűse jelentkezett, ők mérettethetik meg magukat a háromfordulós versenyen, melynek összdíjazása 7000 euró. Július 16-án 17 órától pedig a győztesek gálakoncertje hallgatható meg a BMC Koncerttermében.

A programokról részletesebben a Fesztivál Akadémia honlapján olvashatnak.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 2020-as eseményről (Fotó: Fesztivál Akamédia)