Idén augusztus 4. és 7. között redezik meg a 6. kecskeméti Jazzfőváros szabadtéri családi fesztivált, ahol négy nap alatt öt ország mintegy száz zenésze lép színpadra. A Bohém Ragtime Jazz Band zenekarvezetője (a fesztivál ötletgazdája és házigazdája) kiemelte, hogy a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpontban megrendezett fesztivál zenei kínálatában lesz minden, ami a táncolható tradicionális dzsesszbe belefér: ragtime, blues, dixieland, New Orleans jazz, Harlem stride, swing, boogie-woogie, rock’n’roll, sőt egy kicsi soul és funky is.

A fesztivál nulladik napján (augusztus 3.) egy bevezető, ingyenes swing táncparti lesz, ahol számot adnak a kiváló magyar, illetve külföldi tanárok, valamint több mint hatvan gyermek részvételével, második alkalommal meghirdetett dzsessztábor lakói a tanultakról. Továbbá ezen a napon lép színpadra először a Londonban alakult Shirt Tail Stompers csapata is, amely gyakran játszik nemzetközi összeállításban, és különösen népszerű a swingtáncosok körében. A rendezvénysorozat legnagyobb kuriózumának a svéd Carling Familyt nevezte Ittzés Tamás. A család tagjai három generáción át, mintegy negyven éve játszanak dzsesszt. A leghíresebb a családban Gunhild Carling, aki gyakorlatilag minden hangszeren játszik, egyszerre akár három trombitán is. Koncertjei felérnek egy show-műsorral, ugyanis nemcsak zenél, énekel, sztepptáncol, de különféle cirkuszi mutatványokra is képes. Továbbá újra a fesztivál fellépői között lesz Luca Filastro fiatal olasz virtuóz zongorista, de látható lesz Ari & Simon is, a többszörös világbajnok swingtáncpáros Barcelonából. A hazai zenekarok közül a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band mellett jön a Hot Jazz Band, a PapaJazz, a Grunting Pigs, de fellép a fesztivál műsorvezetőjeként is jelenlévő Freddie triója, valamint a kecskeméti, tíztagú SoulBlaster is. A női énekesek vonalát Micheller Myrtill (Swinguistique), Bolba Éva (Jazzterlánc), Pleszkán Écska, valamint a Vintage Dolls képviselik.

A zene mellett a szervezők különleges programokkal is várják a közönséget: augusztus 4-én  Oh Yeah Ordibálóverseny lesz Guinness-csúcskísérlettel, 5-én veteránautós felvonulás, 6-án hangszerekkel a kézben kell futniuk a zenés váltófutáson résztvevőknek, de lesz fáklyás-zenés sárkányhajózás is a foci-, kosár- és strandröplabda-kupa mellett. Emellett augusztus 6-án tartják a Köztünk élő bajnokok című kerekasztal-beszélgetést is, amelynek vendége lesz Halápi Sándor velocipéd világbajnok, Ivkovics Sztojan a magyar kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya, Ivkovicsné Béres Tímea magyar bajnok, Euroliga-győztes kosárlabdázó és Szabó-Székely Lilla négyszeres Európa-bajnok, világjátékok-győztes uszonyosúszó. Augusztus 7-én pedig a kerékpárosoknak kedveznek, lesz váltóverseny és bringás játszópark, amely nemcsak a gyerekeknek jelent majd izgalmas kalandot. Emellett arcfestéssel, labirintuspályával, célbarúgó és kosárdobó versennyel is várják a szórakozni és sportolni vágyókat. Ezenfelül mindhárom napon lesz veteránjármű bemutató, ahol az oldtimerek, velocipedek egy részét ki is lehet próbálni, és  minden nap lesz tánctanítás kezdőknek: hét magyar swingtánc-iskola összefogásában a charleston, a sztepp, a lindy hop és a shim-sham alaplépéseivel ismerkedhetnek az érdeklődők avatott tanárok vezetésével.

A fesztivál részletes programjáról a kecskeméti Jazzfőváros fesztivál hivatalos oldalán tájákozódhatnak.

Kiemelt kép: A kecskeméti Jazzfőváros fesztivál plakátja (Fotó: kecskeméti Jazzfőváros fesztivál)