A Budapest Ritmo 2016 óta a fővárosi fesztiválok üde színfoltja. Az idén április 7. és 10. között megrendezésre kerülő fesztivál három belvárosi helyszínen: az Akvárium Klubban, a Szimpla Kertben és idén először már a Toldiban is várja a közönséget a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében. A filmprogramnak és a változatos zenei felhozatalnak köszönhetően pedig fejben akár egyetlen délután alatt is körbejárhatod a világot, miközben a fővárosból sem kell kimozdulnod.

A kulturális találkozások ünnepén nemcsak izgalmas koncerteken lehet részt venni, hiszen a program részeként zenei és filmes szakmai találkozókat is szerveznek. A Toldiban például a csodálatos hangú Deva filmje debütál, melyet Bajor Marcell rendezett, valamint az Uljana Quartet zenés mozija is itt kerül bemutatásra Korom Anna rendezésében. A nyertes koncepciókat csaknem harminc jelentkező közül választotta ki a zsűri. A program ebben az évben egy zenés-filmes tematikájú konferenciával, valamint networking (hálózatépítés) eseménnyel bővül, ahol többek között Európa Kulturális Fővárosainak képviselői mutatják be zenei stratégiájukat, és lehetőség nyílik arra is, hogy a kulturális szektor szakemberei találkozzanak egymással. A dokumentumfilmek mellett először vetítik mozivásznon a 2021-es Budapest Ritmo filmeket: a legjobb magyar rendezőket és zenekarokat hozták össze, hogy valami igazán formabontót alkossanak. A MORDÁI sötét népdalaihoz Szimler Bálint és Reisz Gábor készített kísérteties koncertfilmet, Cserepes Károly népzenés kísérleteinek filmrevitelét Karcis Gábor vizuálművész és Kálmán Mátyás operatőr álmodta meg, az Odd ID pszichedelikus folkja Szilágyi Fanni rendezésében egy igazi belvárosi dzsungelben talált otthonra, a Dresch Vonós Quartet etnojazze mögé pedig Damokos Attila húzott fel neonfényben úszó díszletet.

A MORDÁI zenekar (Fotó: Budapest Ritmo)

Az Akvárium termeit már nemzetközileg is elismert előadók töltik meg, A fesztivál headlinerei olyan világsztárok, mint a varázslatos hangú izraeli-perzsa énekesnő, Liraz, a több ízben is a legjobb férfi fadoénekesnek választott António Zambujo, Amadou & Mariam, a bamakói örömzenét játszó házaspár és Damir Imamović, a szívszorító sevdah dalművészet egyik legnagyobb alakja. A Szimpla Kertben pedig a showcase-versenyprogram friss, feltörekvő, hazai és külföldi előadói mutatkoznak be. Ettől lesz a Ritmo igazi felfedezőfesztivál – a lineupban sokak számára ismert nevek mellett mindenki találhat olyan igazi különlegességnek számító formációt és koncertélményt is, ami biztosan az újdonság erejével hat, és ami kizökkent a megszokott kerékvágásból.

Kiemelt kép: ODD ID x Szilágyi Fanni (Fotó: Budapest Ritmo)