Az idén szeptember 16. és 20. között megrendezésre kerülő 16. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón minden délután színes, ingyenesen megtekinthető programokkal várják a táncszerető közönséget a Színház téren.

Szeptember 16-án a hazai táncszcéna két kivételes, nemzetközileg is elismert alkotójának koreográfiáival indul a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó: a Bozsik Yvette Társulat legújabb, Bohóc kerestetik, című produkcióját hozza el Pécsre. A FrenÁk Társulat méltán híres, Twins című előadása a tánc nyelvén mesél az ikerlét mélyebb rétegeiről. 17-én a Nemzeti Táncszínházban óriási sikerrel megtartott budapesti bemutatót követően a pécsi közönségének mutatja be a Pécsi Balett a Zorba című táncjátékot. Az előadás különlegessége, hogy a koreográfia a modern tánc és a néptánc ritkán használt fúziója. 18-án a néptáncé lesz a főszerep: elsőként a Varidance Társulat a Kármen című produkciójával varázsolja el a közönséget, majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tavaly debütált, Toborzó című nagyszabású produkcióját láthatják a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint a Honvéd Férfikar előadásában. 19-én a Budapest Táncszínház hozza el legújabb, Lisztmánia című humoros, különleges táncelőadását. A fesztivált a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett közös estje zárja. A Győri Balett a The Waves című koreográfiával érkezik, a Szegedi Kortárs Balett a Vadak című darabot mutatja be.

Emellett a TáncSzínTér elnevezésű programon hagyományosan pécsi tánciskolák, együttesek és tánccsoportok mutatkoznak be. A Trezor Rendezvényházban pedig többször lesz Élő tánctörténet óra, mely izgalmas betekintési lehetőséget nyújt a táncművész pálya rejtelmeibe és idén először tánciskolát is szerveznek felnőtteknek. A társastánc órán és a beszélgetéseken is ingyenesen lehet részt venni, de előzetesen regisztrálni kell.

Kiemelt kép: Jelenet a Zorba című előadásból (Fotó: Pécsi Balett)