Augusztus 2. és 6. között idén 15. alkalommal rendezik meg Ördögkatlan Fesztivált a festői villányi borvidéken, ahol több száz esemény, köztük színházi előadások, irodalmi estek, képzőművészeti és családi programok és koncertek várják a látogatókat.

Az idén Nagyharsányban, Beremenden, Villánykövesden, valamint a palkonyai Mokos Pincészetnél és a Kisharsányhoz tartozó Vylian szőlőbirtokon zajló fesztivál egyik főszervezője, Bérczes László közölte: a rendezvény jubileumi, hiszen 15. alkalommal tartják meg idén több mint félszáz helyszínen. Kiss Mónika, a fesztivál másik szervezője a programok közül a több mint hatvan színházi eseményt emelte ki. Mint mondta, azok között minden korosztály talál majd produkciót magának. Kollár-Klemencz László, író, zenész, filmrendező, az idei Ördögkatlan díszvendége elmondta, hogy a fesztiválon egy beszélgetés keretében bemutatják Öreg Banda című családregényét és fellép kamarazenekarával, valamint Farkas Róberttel és Dargay Marcell-lel a Zabolátlan lovaim című lírai dalestet adják elő.

Pillanatkép tavalyi Ördögkatlan Fesztiválról (Fotó: Csodálatos Magyarország)

A Fesztiválon részt vesz többek között a Fortepan, amely Magyarország legnagyobb digitális fényképarchívuma. A mintegy 135 ezer fényképet számláló gyűjteménye eredendően családi archívumokból származik. Az Ördögkatlan keretében nyitott kiállításon azonban nem ezek, hanem a Katlan öt napja alatt készült képek, illetve a résztvevők által hozott családi ereklyék kapnak majd helyet. A Líra könyv idén olyan nagyszerű írókat és költőket sorakoztat fel az az irodalom katlanos fellegvárában, mint Grecsó Krisztián, Erdős Virág, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Vámos Miklós vagy éppen Závada Pál. A Magyar Nemzeti Múzeum sziklavetítésekkel, kiállításokkal, beszélgetésekkel és előadásokkal várja a résztvevőket az Ördögkatlan különböző helyszínein. A Budapesti Bábszínház Lázár Ervin meséjével, a Szegény Dzsoni és Árnikával érkezik, mely nem csak a tizenéveseket, hanem a felnőtt korosztályt is megszólítja. A Magyar Zene Háza pedig Nagyharsány szívében, a református templomban és a templomkertben vár minden Katlanozót: délelőtt közönséget bevonó workshopokkal indul a nap, fókuszban rögtönzéses zenei játékokkal. A Zeneművek kortárs ismeretterjesztő koncertjei mellett a Városminor, a Neked8 énekegyüttes, valamint amatőr kamarazenei formációk is fellépnek. Lesznek továbbá improvizációs előadások a Budapest Improvisers Orchestrával, és a Jónás Vera szólistával kiegészült Vazul&Huba párossal. A nagyharsányi Narancsliget néven elhíresült Katlanos színhely pedig délelőttönként a gyerekeké, a családoké. Itt ver tanyát a Pagony, a Manó Könyvek, az Egyszülős Központ sok-sok mesével, könyvvel, kézműveskedéssel és animációs workshoppal.

A kiemelt programok között szerepel többek között a k2 több előadása, köztük a Ki vele, Néró!, Az apostol, a Felhőkakukkvár, a  Rebellisek és a Züfec is. Utóbbi azért is különleges, mert ez lesz a társulat utolsó közös előadása. Majd augusztus 6-án egyetlen alkalommal levetítik a Törőcsik Mari emlékest című filmet is, mellyel a tavaly áprilisban elhunyt színészlegendára emlékeznek.

A programokról részletesebben az Ördögkatlan Fesztivál hivatalos oldalán tájékozódhatnak.

Kiemelt kép: Az Ördögkatlan Fesztivál plakátja (Fotó: Tixa.hu)