November 20. és 26. között, idén immár tizedik alkalommal rendezik meg a Bethlen Téri Színházban a VII. kerület névadója, Erzsébet királyné neve napja köré szervezett egyhetes táncfesztivált, a Sissi Őszi Tánchetet. 

A színházi program a házigazda Közép-Európa Táncszínház bemutatójával (30 éves a V4 – Ifjú Koreográfusok Fóruma – Magda Skowron: The Lungs of the Earth című munkabemutatója) indul november 20-án, majd egy másik előadásukkal (Ambíció-est) zárul 26-án pénteken. A tánchét idén is a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba a meghívottak közt szerepel a GG Tánc Eger (Beethoven V., koreográfus: Roberto Galvan), a Miskolci Balett (A helység kalapácsa, koreográfus: Kozma Attila), a Székesfehérvári Balett Színház (Aritmia, koreográfus: Egerházi Attila) és a Győri Művészeti Szakgimnázium (Táncpaletta) is.  A fesztiválon kiemelt figyelmet kapnak a fiatal tehetségek koreográfusként és előadóként egyaránt.

Jelenet A helység kalapácsa című előadásból (Fotó: Miskolci Balett)

„Különösen fontos lett számunkra ez a 10. jubileumi tánchét. Büszkék vagyunk arra, hogy minden évben megtartottuk, még tavaly is, amikor rekordidő alatt kellett a nulláról újraszerveznünk és az online térbe áttenni a fesztivált. Most pedig örülünk, hogy ismét élőben találkozhatunk a közönséggel. Természetesen a javasolt óvintézkedéseket betartva, de annál nagyobb szeretettel látunk újra minden táncszeretőt az előadásokra” – mondta Szögi Csaba, a Bethlen Téri Színház művészeti igazgatója, majd hozzátette: „Évről évre picit mindig alakul és meg-megújul, de alapvetően a kezdetek óta ugyanaz áll a SŐT7 középpontjában: a vidéki táncműhelyek bemutatása. És bár ugyanezek a magas színvonalú, remek táncegyüttesek – mint az egri, a miskolci vagy a székesfehérvári társulatok – Budapesten megfordulnak igazi, nagyszínházi produkcióikkal, bizonyos előadásoknak éppen a Bethlen kamaraszínházi, mondhatni intim tere áll jól. Mert itt még az utolsó sorból is hallani a lábak földön csúsztatását, érezni a táncos mozgásának szelét, hallani a szuszogást. Ez teszi igazán közelivé és különlegessé az összes itteni előadást.”

A táncfesztiválon a színházi produkciók mellett ingyenesen látogatható kísérőprogramok is várják a nagyérdeműt: november 19-én az Eifert János mesterkurzus: Mester és tanítványai című, táncos témájú fotókiállítás, november 25-én pedig a Bihari János Táncegyüttes 65 éves ünnepi műsorának vetítése.

Kiemelt kép: Jelenet az Aritmia című előadásból (Fotó: Sissi Őszi Tánchét)