Különleges bemutatókkal és produkciókkal rendezik meg a 20. Budapest Táncfesztivált február 27. és március 11. között a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában.

A jubileumi alkalomra a kortárs táncvilág társulatai közül a francia táncélet egyik meghatározó alakját, Angelin Preljocaj társulatát, korunk egyik ünnepelt koreográfusát, Wayne McGregort, valamint a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink legelismertebb táncosait hívták meg a szervezők. Az idei sztárvendég Angelin Preljocaj együttese, akiknek legújabb munkájuk a Winterreise, amely Schubert egyik legszebb alkotása, Angelin Preljocaj 12 táncos számára írt melankolikus műve.

A fesztiválon három nagy együttes budapesti bemutatója is látható lesz: a GG Tánc Eger legújabb darabja, a Bolero, a Pécsi Balett előadásában a Csipkerózsika, valamint egy este alatt három egyfelvonásos táncmű a Szegedi Kortárs Balett előadásában Vágy címmel. Az idei esemény egyik különlegessége az idén 10 éves Duda Éva Társulat Mirror című darabja, amelyben az együttes az elmúlt tíz év emblematikus momentumaira tekint vissza. Az előadásban Maciej Kuzminski lengyel koreográfus Duda Éva felkérésére egy kisebb darabot készít.

Kiemelt kép: A Budapesti Táncfesztivál sajtótájékoztatója (fotó: Kraszner Nikolett)