Húsz kiadvánnyal készül az ünnepi időszakra az MMA Kiadó, amelyeket a héten mutattak be.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára, Richly Gábor kiemelte, hogy a jelenlegi mind társadalmilag, mind gazdaságilag nehéz időszakban mennyire fontos, hogy van lehetőségük kultúrával foglalkozni. Hozzátette, a karácsonyi ajánlat kötetei szinte mindegyike új kiadvány.

A Tamási Áron-emlékévhez kapcsolódóan, 85 évvel a teljes Ábel trilógia megjelenése után, ismét kiadják a regényciklust Szilágyi Varga Zoltán grafikáival illusztrálva. Pécsi Györgyi az MMA kiadó társügyvezetője a Barokk freskófestészet Magyarországon sorozat harmadik kötetét az egyik legfajsúlyosabb kötetnek nevezte, már csak a súlyát tekintve is, amely Győr-Moson-Sopron és Vas megye barokk freskóit mutatja be.

Az ünnepi ajánlatban megjelenik a Mestermunkák sorozat indító kötete is, amely Ferencz István által tervezett avasi egyházi és oktatási épületegyüttest ismerteti. A könyv nem csak a magyar építészet ikonikus épületeit ismerteti meg, hanem a Kossuth-díjjal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett építész személyiségébe is bepillantást enged.

A karácsonyi kínálatból nem maradhat ki a zene sem, két zenekritika kötet kapott most helyett: a Molnár Antal válogatott tanulmányait tartalmazó, A zeneesztétika feladata című kiadvány, valamint Bartha Dénesnek a Pester Lloydban megjelent írásaiból válogatott munka. Roger Scruton, a nemrégiben elhunyt ismert filozófus, A zenéről című könyve a „jó” zene témáját igyekszik körüljárni. A Lechnerek című családtörténeti könyvben, Brunner Attila szerkesztésében, a XVIII. századtól kezdve kapunk képet nemcsak a család, de a pesti polgárság életéről is.

Richly Gábor a sajtóbemutatón visszaemlékezett, hogy öt évvel ezelőtt indult útjára az MMA kiadó, azzal a céllal, hogy az általuk kiadott hiánypótló könyvek bekerülhessenek a könyvkereskedelembe. Éppen ezért kiemelte, hogy a mai magyar kulturális piacon fontos szerepük van azoknak a kiadóknak, amelyek nem csupán piaci alapon tudnak működni.

Kiemelt kép: Pécsi Györgyi az MMA Kiadó karácsonyi sajtóeseményén (Fotós: Benedek Zsolt, Forrás: mmakiado.hu)