Tolnay Klári 1914-ben Budapesten született, de gyermekkorát Mohorán töltötte, a zene és az olvasás szeretetét is innen hozta, édesanyja tanította énekelni, gyakran rendeztek családi kamarazenélést. Debrecenben érettségizett, a színházi világot Bókay János író hatására fedezte fel. Első sikereit és ismertségét a Meseautó című filmnek köszönhette, az ebben nyújtott feledhetetlen alakítását látva Jób Dániel, a Vígszínház akkori igazgatója azonnal szerződtette. Itt Somlai Artúrtól, Csortos Gyulától és Gombaszögi Ellától leste el a szakma fortélyait. 1936-ban feleségül ment Ráthonyi Ákos filmrendezőhöz, aki a második világháború után Angliába költözött. 10 évvel később ismerkedett meg Darvas Ivánnal, aki mellett kitartott bebörtönzése idején is, házasságuk 1958-ig tartott.

1948-ban egy évadon át irányította a Vígszínházat Somló Istvánnal és Benkő Gyulával, majd az államosítás után 1950-ben a Madách Színházhoz szerződött, pályája legnagyobb sikereit is itt érte el. Ibsen Nórájaként, a Három nővér Irinájaként, a Sirály Arkagyinájaként és Tenesse Williams klasszikusában Blanche szerepében is látható volt. Életének utolsó tíz évében olyan darabokban játszott, mint például Arbuzov Kései találkozása, melyben Mensáros László volt a partnere. 1998. október 27-én álmában érte a halál. Tolnay Klári 1950-ben érdemes művész, 1954-ben kiváló művész lett, 1951-ben megkapta a Kossuth-díj ezüst, 1952-ben pedig az arany fokozatát. 1989-ben a Magyar Népköztársaság babérkoszorús zászlórendjének, 1992-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjének kitüntetését vehette át.

Tolnay Klári (Fotó: urania-nf.hu)

Október 27-én, halálának 20. évfordulóján Tolnay Klári-emlékestet rendeztek Mohorán a róla elnevezett Emlékházban. A nagymama című darabból rendezett kiállítás mellett, amely a művésznő utolsó színházi szerepe volt, olyan kiválóságok emlékeztek Tolnay Klárira, mint Auksz Éva, Pásztor Erzsi és Tóth Enikő. Fellépett a szügyi asszonykórus, Kósa József, zongoraművész pedig megszólaltatta a halhatatlan legenda zongoráját is. A rendezvényen részt vett Balla István, az emlékház vezetője, a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke és Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője, ő volt az est fővédnöke is, a két házigazda pedig Vadas Zsuzsa, újságíró és Mohai Gábor, előadóművész voltak.

A Tolnay Klári Emlékház Mohorán (Fotó: Ipoly-menti Palócok)