A nyolc tagból álló Szent Efrém Férfikar idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ebből az apropóból április 21-én húsvéti koncerttel örvendeztetik meg a közönséget, amelyen a Kossuth-díjas énekesnő, Lovász Irén is tiszteletét teszi majd.

Az együttes az elmúlt évek alatt a legismertebb vokális formációvá vált hazánkban. Névadójuk, Szír Szent Efrém himnuszai emberek sokaságát vezette vissza az „igaz útra”, ezért a férfikar missziójának tekinti a kultúrák közötti kapcsolat kialakítását, így egy békefenntartó és egyben teremtő szerepük van Nyugat és Kelet között.

Az Orientale Iumen névre keresztelt koncertsorozatnak a Kálvin téri Református Templom ad majd otthon április 21-én, de 23-án a debreceni Szent Anna-székesegyházban is felcsendülnek a lélekemelő dallamok. A műsor tematikáját három nemzet zenéiből állították össze az alkotók, így magyar, orosz és ukrán imák és szakrális énekek is helyet kapnak a repertoárban. A hangverseny egy ima is egyben a békéért, a józan gondolkodásért, a világ egyensúlyának visszaállításáért, könyörgés az emberi irgalmasságért és megemlékezés a háború áldozataiért.

Továbbá a műsor részeként felcsendülnek majd palócföldi, erdélyi és moldvai csangó népzenék, Lovász Irén és a férfikar feldolgozásában. Nem maradhatnak ki a műsorból a Kárpát-medencei görögkatolikus és bizánci zenetörténet nagyböjti és húsvéti melódiái sem, ezzel egy komplex kulturákat és nemzeteket összefogó képet adva a kereszténység jeles ünnepéről. Ahogy az előző években, idén sem hiányozhat a közös éneklés: szereplők két, a publikummal közös dal előadására készülnek.

Kiemelt kép: Szent Efrém Férfikar (Fotó: Szent Efrém Férfikar)