Robogunk, repülünk, mégis kalodába zárjuk magunkat. A gépek, a bőség korszakában még mindig szűkölködünk. A tudás cinizmussá vált, értelmünk rideg, szívtelen. Túl sokat gondolkozunk, és túl keveset érzünk.”

Charlie Chaplin első hangosfilmjének színpadi adaptációját először a Vígszínházban láthatta a magyar közönség, amely bemutatása óta töretlenül hódít a nézők körében. Március 20-án pedig az otthonaikba is ellátogathat a naiv borbély és a kegyetlen diktátor kettőse a SzínházTV jóvoltából.

Charlie Chaplin a némafilmek egyik, ha nem legmeghatározóbb személyisége, aki korszakalkotó ötleteivel és zsenialitásával nemcsak stílust teremtett, hanem a filmes szakma egyik legendájává is vált. Chaplin származásáról biztos forrásból kevés információval rendelkezünk, azt is miszerint 1889. április 16-án született Walworthban az East Lane-en, csupán önéletrajzi könyvéből tudhatjuk. A fiatal tehetség már tíz évesen pantomimművészeti társulatoknál játszott, tizenkét évesen pedig csatlakozott a Blackmore színházi ügynökséghez, melynek köszönhetően William Gilette Sherlock Holmes című darabjában is játszhatott. 1912-ben költözött az Amerikai Egyesült Államokba, mint a Karno mutatványos társulat tagja és főszereplője. Egy évvel később – miután szerződése lejárt – Chaplin ajánlatot kapott a Keystone stúdiótól, ahol elkezdődhetett filmes karrierje. Itt született meg a védjegyévé vált toprongyos csavargó figurája, aminek köszönhetően rövid időn belül hírességé vált szerte az országban. Két év eltelte után már olyan szakmai elismertséggel és privilégiumokkal rendelkezett, hogy minden filmjét ő maga rendezte és írta, valamint zenét is ő komponált hozzájuk. 1918-ban saját független produkciós céget alapított, ahol az elkövetkező harminchárom évben producerként, rendezőként és színészként dolgozott. Híresebb filmjei közé tartozik A kölyök, ami az első egész estét fekete-fehér filmje volt, az Aranyláz és A diktátor, amely a filmklasszis első hangosfilmje volt.

Ifj. Vidnyánszky Attila A diktátor című előadásban (Fotó: Várady Nikolett) és Charlie Chaplin A diktátor című filmben (Fotó: Puliwood)

A diktátor 1940-ben jelent meg, mint Hitlert és a nácizmust kifigurázó szatíra. A film ötlete Leni Riefenstahl 1935-ös dokumentumfilmjének, Az akarat diadalának hatására fogalmazódott meg Chaplinben, aki alkotásával nemcsak a nemzetszocializmust parodizálta ki, hanem az emberi tudatlanságot és nemtörődömséget is. A történet egy kitalált országban, Tomániában játszódik, ahol az éppen csak hatalomra került ügyetlen és fafejű diktátor, Hynkel a világ meghódítását tervezgeti. Mindeközben a háborúból visszatért szerencsétlen borbély naivan csodálkozik rá mindarra, ami azóta történt, hogy hadisebesültként gyengélkedett egy kórházban. Visszatérve otthonába megismerkedik a gyönyörű Hannával, akivel menyegzőjüket tervezik, amikor azonban minden rosszra fordul.

Chaplint a kegyetlen Hynkel és a bolondos borbély kettősében láthatjuk, ami a film megjelenésekor nagy szenzációnak minősült. A két karakter teljesen más, mégis hasonló, és nemcsak külső adottságaikat tekintve. A diktátor pont olyan esetlen és együgyűja, mint maga a borbély, aki azonban embersége okán sokkal méltóságteljesebb, mint hasonmása. Ezt pedig mi sem igazol jobban, mint az utolsó jelenetben elhangzó monológ, amely a ma emberének is olyannyira tanulságos, mint a 20. század polgárainak:

Az emberi léleknek szárnyai nőnek és felrepül a magasba. A szivárvány felé repül a fény, a reménység felé, egy dicsőséges jövő felé, ami már a tiéd lesz, az enyém is, mindnyájunké!

Ifj. Vidnyánszky Attila és Szilágyi Csenge A diktátor című előadásban (Fotó: Várady Nikolett)

A Chaplin család Magyarországon Eszenyi Enikőnek engedélyezte először a mű színpadra állítását, melynek végeredményeképpen kerülhetett bemutatásra A diktátor című előadás 2018 októberében. A film forgatókönyvét a rendezőasszony Vecsei H. Miklós és Vörös Róbert segítségével adaptálta színpadra, az elkészült szöveg pedig tökéletesen visszaadja a filmes polihisztor egyedi stílusát. A dramaturgiához hasonlóan a Junior Príma-díjas színművész, ifj. Vidnyánszky Attila is remekül visszaadja az utánozhatatlan Chaplin esszenciáját. A fiatal tehetség kiváló színészi teljesítményért a 2019-es Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a legjobb 30 év alatti férfi színésznek járó díjat, amely fesztiválon az előadás is vendégszerepelt.

Ami színészileg izgalmas és tanulságos volt számomra az az, ahogyan ezeket a gegeket, amik megjelennek a filmben hogyan tudtuk aktualizálni és élővé tenni a nézők számára. Nekünk is millió ötlet eszünkbe jutott a próbafolyamat során, amivel meg tudtuk tölteni a legjelentéktelenebbnek tűnő fejre eséseket is. Persze ez sokszor pokolian fárasztó volt, de végül sikerült megtalálni az embert a karakterek mögött, amivel szavak nélkül is tudunk hatni a nézőkre. Szerintem az emberségében van a mű ereje, amire ma is nagy szüksége van mindenkinek.” – fogalmazott a fiatal színész A diktátor szakmai beszélgetésén. Ifj. Vidnyánszky Attila mellett többek között Wunderlich József, Hajduk Károly, Gados Béla, Szilágyi Csenge, Ember Márk, Lukács Sándor, Igó Éva, Király Dániel, Hullan Zsuzsa, Zoltán Áron, Gyöngyösi Zoltán és Waskovics Andrea keltik életre a filmklasszikus karaktereit a Vígszínház nagyszínpadán.

A diktátor előadásfelvételét ezúttal a SzínházTV platformján tekinthetik meg az érdeklődők március 20-án 19 órától másnap 23 óráig. Jegyvásárlásra a streaming szolgáltató honlapján van lehetőség.

Kiemelt kép: Ifj. Vidnyánszky Attila A diktátor című előadásban (Fotó: Várady Nikolett)