Ma ünnepli 60. születésnapját Hullan Zsuzsa, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjével kitüntetett színésznő.

Hullan Zsuzsa Zircen, 1961. március 25-én született. Eredetileg táncművésznek készült, majd pedagógusi diplomát szerzett. Ezt követően 1981-ben a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött segédszínésznek, Paál István művészeti vezetése alatt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolába 1983-ban nyert felvételt, Marton László osztályában, 1987-ben szerzett diplomát. Ugyanebben az évben a Veszprémi Petőfi Színházhoz szerződött, 1992 óta pedig a Vígszínház társulatának elismert tagja. 2011. augusztus 20-án átvehette a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést, 2019-ben pedig Aase-díjat kapott.

Szilágyi Csenge és Hullan Zsuzsa A Pentheszileia Program című előadásban (fotó: Gordon Eszter)

Pályafutása alatt több klasszikus szerepet is eljátszott, úgy mint a Lila ákác Tóth Manciját, a Szentivánéji álom Helénáját, a Rómeó és Júlia Júliáját, A padlás Sünijét, az Egy csók és más semmi Anniejét, A szecsuáni jóember Sinjét, a West Side Story Akárkiéjét, az Óz, a csodák csodája Emmy nénijét és Glindáját, a Mágnás Miska Grófnéját, A salemi boszorkányok Ann Putmanját, a Gyalog galopp több szerepét, a Pán Péter Lizáját, a Minden jó, ha vége jó Roussiollon grófnőjét, a Furcsa pár Cecily-ét, a Sok hűhó semmiért Margitját, a Hegedűs a háztetőn Jentéjét vagy Az Őrült Nők Ketrece Marie-ját. Ő alakította Vámos Miklós Marilyn Monroe csodálatos halála című drámájában a címszereplőt, valamint játszott Kincses Réka első magyarországi bemutatójában, A Pentheszileia Programban. Jelenleg a Sógornőkben (Yvette Longpré), A diktátorban (Napaloniné/Schumanecherné), valamint a Mágnás Miskában (Kati néni) látható.

Sikeres színházi alakításai mellett több tévésorozatban is szerepelt, láthattuk már a Kisvárosban Zsókaként, és a Barátok köztben Szentmihályi Szilviaként. Első könyve 2002-ben jelent meg Víg szín házon belül címmel. Negyvenkilenc évesen, negyvenkilenc napon át, közel ezer kilométert gyalogol az El Caminón, élete minden egyes évéért egy-egy napot. Erről az élményről 2014-ben könyvet is írt, a Bakancskoptató az Ulpius-ház Kiadó gondozásában jelent meg. Emellett ő vezeti az Anyám lánya-lányom anyja című műsort a Rádió Bézsben.

Hullan Zsuzsa a Sógornők című előadásban (fotó: Gordon Eszter)

Kiemelt kép: Hullan Zsuzsa (fotó: Dömölky Dániel)