Kovács István előadásában, a Forte Társulattal együttműködve állítja színpadra Horváth Csaba a Keresztkantátákat az Eiffel Műhelyházban.

Johann Sebastian Bach, a német barokk legnagyobb hatású zeneszerzője vokális életművét figyelemre méltó dramaturgiai érzékkel komponálta meg. Az OPERA a szerző egyházi kantátái nyomán született új produkcióját eredetileg a 2019/20-as Keresztény Évadban tervezte bemutatni, de a járványügyi korlátozások miatt a premierre csak most kerülhet sor. Az Ókovács Szilveszter főigazgató koncepciója nyomán a műfaji kísérletek otthonául szolgáló Eiffel Műhelyházban létrejövő színházi performansz három olyan Bach-kantátát vesz alapul, amelyek egyik központi motívuma a kereszt és a kereszthordozás. A Christ lag in Todesbanden (Jézus halállal halván), az Ich habe genug (Nem kell nekem más) és az Ich will den Kreuzstab gerne tragen (Keresztet hordozna a vállam) részben Lackfi János friss magyar fordításában hangoznak el Kovács István tolmácsolásában, magyar és német nyelven.

Horváth Csaba koreográfus-rendező, az általa 2005-ben alapított fizikai színház, a Forte Társulat 16 fős csapatával színrevitelében azt a Bach kantátáiból áradó hitet, belső lelkiséget kívánja megmutatni, amely a középkori életszemléletet tükrözve az evilági bolyongások és szenvedések közepette a végső megnyugvást a haláltól várja. Az előadás mozgó elemekből építkező díszletét Kalászki Zoltán és Kiss Benedek Kristóf, jelmezeit Benedek Mari tervezte. Az OPERA Zenekar modern hangszerekkel és kis apparátussal, vonósokkal, három oboával, csembalóval és orgonával adja elő a műveket, emellett minden alkalommal egy-egy magyarországi egyházzenei kórus is közreműködik a produkcióban. A március 26-i premiert a hónapban további egy előadás követi, áprilisban pedig négy alkalommal lesz látható a produkció. A zenekart Halász Péter vezényli, kivéve április 8-án, amikor Bartal László lesz a karmester.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Keresztkantáták próbájáról (Fotó: Kummer János)