December 15-én, csütörtökön az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet megemlékezést tart Horvai István, a kétszeres Kossuth-díjas rendező, színházigazgató születésének 100. évfordulója alkalmából.

Horvai István 1949-ben végzett a leningrádi színházi intézet rendező szakán, ezt követően az Úttörőszínház főrendezője, majd igazgatója lett. Ebben az időszakban a Színház- és Filmművészeti Szövetség titkáraként a színházi élet befolyásos alakjává vált. 1951-ben kinevezték a Madách Színház élére, tisztségétől ’56-ban megfosztották, hat éven keresztül számos vidéki színházban, illetve Budapesten is rendezett. 1962-ben szerződött a Vígszínházhoz, amelynek Várkonyi Zoltán halálát követően igazgatója lett, keze nyomán az ország legnagyobb prózai teátruma megőrizte szellemiségét.

Rendezéseiben a Sztanyiszlavszkij-módszert alkalmazta, pályája során számos Csehov-művet (Ványa bácsi, Három nővér, Cseresznyéskert, Sirály, Platonov, Ivanov) értelmezett újra, de biztos kézzel nyúlt a kortárs magyar drámaírok darabjaihoz is, többek között Dunai Ferenc, Thurzó Gábor, Eörsi István, Csurka István, Gyurkovics Tibor, Kornis Mihály is neki köszönheti színpadi sikereit.

Színészpedagógusként is kiemelkedő munkát végzett, pályája kezdetétől fogva – egy rövid időszakot kivéve – folyamatosan tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Osztályaiból különleges színészegyéniségek kerültek ki, akik a mai napig meghatározó művészei a magyar színházi életnek.

Erre a ragyogó pályára emlékezik vissza december 15-én 15 órától Szilágyi Tibor színművész, Szinetár Miklós és Valló Péter rendezők az Országos Színháztörténeti Múzeum Krisztina körúti épületében. A beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti.

Kiemelt kép: Horvai Istávn (Fotó: OSZMI)