Ma ünnepli 50. születésnapját Homonnay Zsolt színész, énekes, dalszövegíró.

Homonnay Zsolt Kaposváron, 1971. február 28-án született, 1989-ben érettségizett a zalaegerszegi Ságvári Endre (ma Kölcsey Ferenc) Gimnáziumban. 1990 és 1993 között a Hevesi Sándor Színház stúdiósa volt. 1993-ban nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakára, Szinetár Miklós osztályába, 1997-ben szerzett diplomát. Még ebben az évben epizódszerepet játszott a Csinibaba című játékfilmben. 2000-ben megkapta az Év Bonvivánja kitüntetést a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, ugyanebben az évben szerződtették Berlinbe, A Notre Dame-i toronyőr című musicalben Quasimodót és Phoebust alakította két évadon át.

2005-ben Balczó Péterrel és Nagy Sándorral együtt megalapította az Adagio énekegyüttest. Négy nagylemezük és egy DVD koncert felvételük jelent meg, mindegyik platinalemez lett. Emellett minden lemez többszörös aranylemez is. Volt feleségével, Polyák Lillával két duett albumot jelentettek meg: a Ketten és a Két szív is aranylemez lett. A Budapesti Operettszínház tagjaként nem csak itthon, hanem Németországban is játszott, többek között tagja volt A Szépség és a Szörnyeteg című musical turné-csapatának. 2012-ben megkapta Az Év Musical színésze címet, 2018-ban Honthy díjat kapott. Zenei érzékenységét a dalszövegírásban és- fordításban is hasznosítja: több magyar slágert jegyez szövegíróként, valamint számos népszerű külföldi dal szövegének fordítója. 2021-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

Homonnay Zsolt, Peller Károly és Jordán Tamás az Én és a kisöcsémben (fotó: Éder Vera)

A Budapesti Operettszínházban számos musicalben és operettben láthatta a közönség, többek között szerepelt a Cigányszerelem (Józsi), a Bál a Savoyban (Arisztid), a Rómeó és Júlia (Páris), A Szépség és a szörnyeteg (Szörnyeteg), a Rudolf (Taaffe gróf), a Csókos asszony (Dorozsmay Pista), az Abigél (Kalmár), a Szentivánéji álom (Oberon), A bajadér (Radjami), a Rebecca (Maxim de Winter), az Elisabeth (Halál), a Marie Antoinette (Orleans-i Lajos Fülöp), A chicagói hercegnő (Borisz), az Én és a kisöcsém (Dr. Sas.), A Notre Dame-i toronyőr (Clopin), A Macskadémon (Macskadémon), a Dorian Gray (Lord Henry Wotton), az István, a király (Asztrik), a Csárdáskirálynő (Edwin), a La Mancha lovagja (Don Quijote/Cervantes) és a Marica grófnő (Tasziló) című darabokban, jelenleg a Nine – Kilenc című musicalt próbálja, amelyben a főszereplőt Guido Continit alakítja.

Emellett többször vendégszerepelt a Miskolci Nemzeti Színházban (Evita – Che Guevara, Lili bárónő  Illésházy László gróf, Les Misérables – A nyomorultak – Jean Valjean), a Madách Színházban (Will Shakespeare, vagy amit akartok – Lord Seal, A szerelem arcai – Alex, Te édes, de jó vagy, légy más, Beszterce ostroma – Tarnóczi Laci, Les Misérables – A nyomorultak – Enjolras, Dorian Gray – Dorian Gray, Anna Karenina – Sztyíva, Az Operaház Fantomja – Raoul), a Győri Nemzeti Színházban (Marica grófnő – Erdődi Török Péter, Gül baba – Gábor diák) és a Karinthy Színházban (Gutenberg!  -Bud Davenport).

Kiemelt kép: Homonnay Zsolt a Gutenberg! olvasópróbáján (fotó: Görgényi Gábor/Karinthy Színház)