2018-ban a Bánk bán, 2019-ben a Hunyadi László koncertszerű előadását vitte Kárpátaljára, a Beregszászi Arénába a Magyar Állami Operaház. Holnap, egy évnyi kényszerszünetet követően Carl Orff kantátájával, a Carmina Buránával tér vissza a teátrum. Az ingyenes előadás szólistái Kolonits Klára, Haja Zsolt és Szappanos Tibor lesznek, az Opera együtteseit Kesselyák Gergely vezényli.

A 20. századi német zenetörténet egyik legkiemelkedőbb alakja a Trionfi trilógia részeként komponálta kantátáját az azonos című versgyűjtemény szemelvényeire, amely vándordiákok és szerzetesek latin, középfelnémet és ófrancia nyelvű énekeit tartalmazza. Orff 24 dalból álló, keretes szerkezetű műve a „tavasz”, az „ivó” és a „szerelem” témája köré szerveződik. A szerző egyszerű, ismétlődő dallamokkal és lüktető, élettel teli ritmikával játszva hol mulatságos, hol bizarr, hol pedig éterien gyönyörű muzsikával varázsolja el a közönséget, melynek legékesebb bizonyítéka az oratórium legnépszerűbb tétele, a mindenki által ismert O, fortuna.

A beregszászi előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél (KMKSZ) és Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnél (UMDSZ) lehet.

A produkciót szeptember 9-én este a Pécsi Dóm téren, a Zeneszüret Fesztiválon játsszák legközelebb a Magyar Állami Operaház művészei.