A nemzetközi-bábművész szövetség (UNIMA) kezdeményezésére 2003 óta március 21-én ünnepli a szakma és a közönség a bábszínházi világnapot. Idén nyolcadik alkalommal kapcsolódnak be magyar teátrumok és alkotók is a jeles eseménybe, melynek keretében ebben az évben Markó-Valentyik Anna Junior Prima Díjas bábművész osztja meg gondolatait a Magyar Bábművészek Szövetségének felkérésére.

A jelenlegi járványügyi intézkedés miatt nincs könnyű dolga a magyarországi bábszínházaknak sem, ezért különösen fontos, hogy a holnapi napon a legszélesebb közönséget elérve hívhassák fel a figyelmet a bábművészet képviselőire, a műfaj sokoldalúságára. A Budapest Bábszínház erről igazán különleges előadásán keresztül gondoskodik:

Ingyenesen elérhetővé teszik a fiatalabb korosztályt megszólító 80 nap alatt a Föld körül című előadást, amely 2009 áprilisában debütált a teátrum nagyszínpadán Kuthy Ágnes rendezésében, és amellyel minden érdeklődő 80 percen keresztül kísérheti Mr. Foggot a végtelenül kalandos, földrészeken átívelő útján. A 16 éven felüliek számára az Anima című produkcióval készül a teátrum, amely 2019-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkor harmadéves Ellinger-osztályának első vizsgaelőadása. A négy sematikus, fehér bábfigura története, akik életre kelnek, személyiséget kapnak, és az emberekhez, illetve mozgatóikhoz való viszonyukat próbálják meg értelmezni, az immáron már pályakezdő bábszínész hallgatók közös ars poeticája a bábműfajról. A két előadás vasárnap reggel 8 órától nézhető meg a Budapest Bábszínház Youtube csatornáján.

Jelenet az Anima című előadásból (fotó: Budapest Bábszínház)

A teátrum márciusban rajzpályázatot is hirdet az óvódások és az iskolások számára: a rajzok témáját a Bábfilmszínház olyan gyermekelőadásai adják, mint a Boribon és Annipanni, a 80 nap alatt a Föld körül, a Rumcájsz, a Holle anyó, a Nyúl Péter, a Szegény Dzsoni és Árnika, a Holdbeli csónakos és a Gengszter nagyi. A pályamunkákat a rajzpalyazat@budapestbabszinhaz.hu címre lehet elküldeni április 7-ig JPG vagy PDF formátumban a gyermek nevével és életkorával. A rajzokat a színház művészeti tanácsa zsűrizi korosztályonként, a nyertes óvodások a játszóhely Babaróka című előadásának őszi premierjére, az iskolások a Kisrigók bemutatójára kapnak ajándék belépőt. A Pagony Kiadó jóvoltából pedig az azonos című könyveket is megkapják a gyerekek.  

Kiemelt kép: Ellinger Edina (Fotó: Gádoros Márk)