Idén 33. alkalommal rendezi meg a MASZK Egyesület a Thealter fesztivált Szegeden, a hatnapos rendezvényt a Katona József Színház Médeia című előadása nyitja, melyet a Freeszfe Egyesület előadása, Az üvegbúra követ. Mindkét produkciót Bagossy Júlia rendezte.

A klasszikus művek kortárs adaptációit, személyes történeteket, női sorsokat, zenés előadásokat felvonultató szemlén lesznek performanszok és közösségi színházi előadások is, így láthatják a nézők Kozma Zsófia Rebeka Present Imperfectjét, amely a visszautasítás témája köré épül, illetve Fodor Orsolya Johannáját is, amely azt vizsgálja, milyen volt Jeanne D’Arc. Az énkeresés és a bátor női karakterek vonalát erősíti a Manna Produkció Anya születik! című előadása, valamint a FÜGE Produkció, a Manna Produkció és a Szentendrei Teátrum közös előadása, a Született: Wágner Emese.

Fábián Péter két rendezése is látható lesz Szegeden, a győri RÉV Színház Jókedvvel, bőséggel című előadása és a Háda Fruzsina által előadott – és vele közösen rendezett – Budapest-Záhony. A fiatalokból álló DanteCasino is két előadással vendégszerepel Szegeden: a Régi Zsinagóga kertjében Az Ízetlen Paprikáskrumpli című mesejátékukban az Üveghegyen túlra vezetik a közönséget, míg az Osztályfőnöki című előadáson a nézők egy osztályközösség tagjaként beszélnek át jelentős problémákat.

Az idén tízéves FAQ Színház a Bálvány című koncert-színházi előadással érkezik, a Közmunka Színház Zenekatasztrófa című produkcióját mutatja be. A Párker Péter című darab címszereplője Youtube-csatornán teszi fel kérdéseit és mondja el gondolatait a világról. A Mindennek ellenére?! színházi workshopon saját és másokért tanúsított kiállásukról gondolkodhatnak a résztvevők, míg a Mirad, egy fiú Boszniából a délszláv háború idejére viszi el a nézőket, miközben az emberi kapcsolatokra figyel.

A szegedi Homo Ludens Project Jaj a legyőzötteknek című előadása egy Cserna-Szabó András ihlette lakomára invitál. A Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér Szövet Alkotóműhelyének Özönvize a szegedi nagyárvíz személyes történeteit dolgozza fel közösségi színházi formájában, a Metanoia Artopédia A Kert című tárgy-színházi produkciója az ember és természet viszonyáról gondolkodik.

A Thealter művészeti vezetője, Balog József és a Kooperálót irányító Kállai Ákos Színházállítás címmel workshopot tart, amely ingyenes munkabemutatóval zárul. A fesztivál állandó rendezvénye a Kritikus szekció, amely Proics Lillával és Jászay Tamással délutánonként online jelentkezik, és ők tudósítanak majd napi blogban is az előadásokról.

Kiemelt kép: Pálos Hanna a Médeia című előadásban (Fotó: Horváth Judit)