Az egyetemi életet bemutató sajtófotó-kiállítással, koncertekkel és fényfestéssel veszi kezdetét hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja, amelynek keretében hét héten át ötven helyszínen több száz, többségében ingyenes program várja az érdeklődőket. A cél, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és a művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozzanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt.

A rendezvénysorozatot évről-évre úgy állítják össze, hogy minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és lehetőség szerint minden korosztálynak, érdeklődési körnek megfelelő programlehetőséget nyújtsanak. A jól megszokott műfaji sokszínűség idén sem marad el: az összművészeti fesztivál programjai között könnyű- és komolyzenei hangversenyeket, ismeretterjesztő előadásokat, színházi előadásokat, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, kiállításokat, irodalmi- és közéleti beszélgetéseket is találni. Bár a fesztiválmegnyitót hétfőn tartják, a programok már korábban elkezdődtek: szombaton a Fool Moon acapella együttes rendezett minifesztivált, amelyen a holland Back To Basic formációt látták vendégül az IH Rendezvényközpontban, a Grand Caféban pedig a V4 országainak vezető irodalmi folyóiratai tartottak konferenciát Lobbanékony utópiák címmel.

Folytatódik a nagy sikerű Vers Délben programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a Rektori Épület előtt. A fesztivál megnyitójának napján Fendler Juditot, az SZTE kancellárját hallhatja a közönség. A fesztivál vendégei a következő hetekben találkozhatnak a Benedekfi testvérekkel és Fülei Balázs zongoraművésszel, Szokolay Dongó Balázs népzenésszel, Darvasi László íróval, Szirtes Edina Mókus énekes-zeneszerzővel, illetve Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós színművészekkel, a Fábri Géza, Fábri-Ivánovics Tünde és Barta Márton alkotta Mentés Másként Együttessel, vagy a több évtizedes múltra visszatekintő Kaláka zenekarral.

Kiemelt kép: A Kaláka együttes (fotó: Nemzeti Színház)