Holnap folytatódik a Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat! elnevezésű sorozata: Csizmadia Tibor vendégei az évad első beszélgetésén – melynek témája a női színházigazgatók lesznek – Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház és Kováts Adél, a Radnóti Színház vezetője lesznek.

A 2020. januárjában indított, havi rendszerességgel jelentkező „színházi szabadegyetem” azzal a céllal jött létre, hogy láthatóvá tegye a szervezet munkáját, illetve, hogy reflektáljon a magyar színházi élet aktuális eseményeire. Most éppen arra a kérdéskörre, hogy hol a nő helye a színházban.

Szabó István 2013-as tanulmányából kiderül, hogy 1945-ig nem volt női színházigazgató, és utána is csak elvétve találhatunk a teátrumok élén a „gyengébb nem” tagjai közül kikerülő vezetőket. Ez a tendencia a 2000-es évek elején kezdett megváltoztatni – párhuzamosan a társadalmi viszonyok átalakulásával: innentől kezdve egyre több nő jelentkezett be független társulatok vagy kőszínházak igazgatói pozíciójára. A nemzeti színházak tekintetében egyedül Debrecenben volt eddig női igazgató, a bábszínházak szempontjából azonban jelenleg sokkal kiegyenlítettebb az arány, a 11 hivatalos magyarországi teátrumból 5 élén áll női vezető. A résztvevők ennek okainak boncolgatására vállalkoznak ezúttal. 

Az NKA támogatásával megvalósuló beszélgetésre holnap 17 órakor kerül sor a FUGA – Budapesti Építészeti Központban, ahol a szervezők a nézőteret az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelő módon, távolságtartással rendezik be. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de csak maszkban látogatható.

Kiemelt kép: Kováts Adél, Csizmadia Tibor és Ellinger Edina (Fotó: Magyar Színházi Társaság)