Március 6-án mutatta be a Nemzeti Színház a Wass Albert szövegei és korabeli dokumentumok felhasználásával készült előadását, a Tizenhárom almafát. Vidnyánszky Attila rendezésének egyik legerősebb eleme a szó szerint elhangzó Apponyi-beszéd, a közel negyven perces monológot Rátóti Zoltán adja elő.

A Jászai Mari-díjas színművész nem először találkozik pályafutása során a szöveggel: az ő főszereplésével készült ugyanis A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi dráma is, amelyet június 4-én, a trianoni békediktátum századik évfordulóján láthatnak majd a nézők a Duna Televízió műsorán.

„Az első pillanatban elképzelhetetlennek tartottam, hogy meg tudom tanulni. Szisztematikusan, szigorú időbeosztással kellett dolgozni – ahogy általában egy nagy szerepnél kialakul a színésznél egy gyakorlat. De ez annál is nagyobb feladat volt, mert nincs pihenőidő a színpadon, egyben kell elmondani a szöveget. Hiába voltak korábban már önálló estjeim, amikor akár hetven percen keresztül is a színpadon voltam, ez teljesen más volt. Itt egy nagy ívű politikai beszédet kellett mondanom – de nemcsak el kellett mondanom, hanem bele kellett helyezkednem. Óriási próbatétel volt számomra. A memóriám és az eddigi összes színészi technikám számára is nagy megpróbáltatás volt. De ez az a feladat, amibe érdemes „belehalni”.” – mondta a színművész egy korábbi interjúban, ahol arra is kitért, hogy a film mindössze négy napig forgott, ám a rövid idő ellenére is a beszéd hatása alá került az egész stáb.

Kiemelt kép: Rátóti Zoltán a Tizenhárom almafa című előadásban (Fotó: Zsigmond László)