Június 10-től ebben az évadban összesen kilenc alkalommal lesz látható Boris Eifman A Pygmalion-hatás című koreográfiája, a mester saját társulatán kívül a Magyar Nemzeti Balett táncosai tanulhatták be először a különleges műsort, amelyet ifj. Johann Strauss művei ihlettek.

A látványos showtánc elemekben bővelkedő koreográfiában a My Fair Lady című musical néhány motívumát is felfedezhetjük: az 1920-as évek nagyvárosi forgatagában Galát, a nyomornegyedből származó fiatal lányt elvarázsolja Leon, a versenytáncbajnok eleganciája és életének fényűző külsőségei. Elhatározza, hogy maga is táncosnak tanul, hogy közelebb kerülhessen az áhított férfihoz. A nagyvilági táncos ugyanakkor éppen bajba kerül: partnere, Tea hibájából adódóan elveszti egyik versenyét, emiatt új táncpartnert keres. A táncórán megakad a szeme Galán, aki esetlenségével nagy feltűnést kelt. Leon fogadást köt a táncosok edzőjével: sztárt farag az egyszerű lányból.

„Ez a balett koreográfiai értelmezése művész és műve mítoszának, mely rávilágít arra, hogy a művészet és az élet mennyire összefonódik, mégsem ugyanaz” – fogalmaz az orosz kortárs táncművészet nemzetközileg elismert alkotója a kétfelvonásos modern balettről, amelynek elemei utalnak G. B. Shaw 1913-as Pygmalion című drámájára, amit az 1956-ban bemutatott musicalváltozat, a My Fair Lady tett világhírűvé, A Pygmalion-hatás ugyanakkor önálló alkotás, amit a koreográfusra jellemző, lélektanilag kidolgozott ábrázolásmód és a cselekmény drámai végkifejlete is tükröz.

A budapesti társulat a világon az első, amely az Eifman Baletten kívül betanulta a művet, aminek próbafolyamatában Boris Eifman személyesen is aktívan közreműködik. Az ifj. Johann Strauss és más zeneszerzők, köztük fivéreinek népszerű műveiből készült, humorban bővelkedő koreográfia a balett és a moderntánc-elemeken túl nagy mértékben épít a keringők és latin társas táncok lépésanyagára, ami új kihívások elé állította a Magyar Nemzeti Balett együttesét. A darab főszerepeit hármas szereposztásban Yakovleva Maria, Starostina Kristina és Beck Maria (Gala), valamint Balázsi Gergő Ármin, Scrivener Louis és Ragyus Nyikolaj (Leon) alakítják, az OPERA Zenekarát David Coleman nemzetközi hírű balettkarmester vezényli.

Kiemelt kép: Boris Eifman (Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)