Holnap este 100. előadásához érkezik az Alföldi Róbert rendezésében 2017. január 7-én bemutatott Futótűz című dráma a Radnóti Színházban.

Wajdi Mouwad nyolv éves korában emigrált családjával Kanadába a libanoni polgárháború elől, így nem meglepő, hogy műveiben gyakran visszaköszön a háború motívuma. A Futótűz című színművet – amely egy tetralógia második része – 2003-ban írta, a darab azonnal meghozta neki a világhírt, 2010-ben például Felperzselt föld címmel mozifilm is készült belőle, amelyet jelöltek a legjobb idegen nyelvű alkotás Oscar-díjára. A magyarországi ősbemutatónak a Radnóti Színház adott otthont, Molnár Zsófia fordítását Alföldi Róbert állította színpadra, aki így fogalmaz az elődás kapcsán:

 „Egy háborúban nem elvek halnak meg. A háborúban nem politikai meggyőződések robbannak fel és szóródnak szanaszét. Egy háborúban nem az épületek halnak meg. A háborúban nem nemzeteket erőszakolnak meg. Egy háborúban emberek halnak meg, emberek robbannak fel, szóródnak szanaszét és rohadnak el, embereket erőszakolnak meg és kínoznak meg, emberek pusztulnak el. Emberek. Önálló, egyedi, meg nem ismételhető személyiségek, önálló, soha meg nem ismételhető univerzumok. Olyan háborús fájdalmakkal és történetekkel, amit csak emberek tudnak egymással művelni. Ezzel az „egyszerű” felismeréssel szembesít a Futótűz. Amikor bemutattuk, nem volt a szomszédunkban háború. Most van. Nem tudom, meddig kell játszanunk, hogy végre lássuk azt, aminek magától értetődőnek kellene lenni. Hogy egy háborúban emberek halnak és pusztulnak el. Olyanok, mint mi magunk.”

Kováts Adél és Csomós Mari a Futótűzben (fotó: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)Molnár

Nawal Narwan szerepét mindhárom életszakaszában Kováts Adél alakítja, aki a 2017-es POSZT-on megkapta a MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület díját a legjobb női alakításért. Az évek során az előadás szereposztásában sok változás történt: Nawal gyermekeiként a bemutatókor Olasz Renátót és Martinovics Dorinát láthattuk, Simon karakterét a későbbiekben Vilmányi Benett, majd Nagy Márk öltötte magára, Berényi Nóra Blanka pedig a tavalyi beugrást követően az idei évadtól játssza Jeanne-t. László Zsolt (Hermile Lebel közjegyző), Sodró Eliza (Antoine), Pál András (Nihad), Schneider Zoltán (Chamseddine), Rusznák András (Wahab), Csarnóy Zsuzsa (Zsihake | Idegenvezető) és Martin Márta (Elhame | Malak) mind a száz előadáson színpadra léptek. A Sawdát alakító Lovas Rozi babavárás okán egy időre elköszönt az előadástól, szerepét akkor Bánfalvi Eszter vette át, Nazirát pedig Csomós Mari után Hámori Ildikó játssza. Gazsó György csupán egyetlen alkalommal nem tudott a csapattal lenni, amikor a betegsége miatt Hevér Gábor ugrott be az Orvos és a Gondnok szerepébe.

Az előadásban dramaturgként Kelemen Kristóf, jelmeztervezőként Nagy Fruzsina, díszlettervezőként Menczel Róbert, világítástervezőként Baumgartner Sándor, nyelvi konzultánsként pedig Őze Dávid dolgozott.

Kiemelt kép: Kováts Adél és Rusznák András a Futótűz című előadásban (Fotó: Dömölky Dániel)