Július 4-én, a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján debütált a Bartók Kamaraszínház Hamlear című előadása, Őze Áron rendezéséért el is nyerte a város örkormányzata által alapított Havasi István-díjat. Győrei Zsolt és Schalachtovszky Csaba színműve hamarosan végre a dunaújvárosi közönség előtt is bemutatkozik.

A darab Shakespeare két tragédiája, a Hamlet és a Lear király, cselekményét fűzi egybe, azok egymásra rímelő viszonyait, konfliktusait összehangolva kínál nagyívű, a főhős ifjúkorától öregkoráig tartó, burleszk elemekkel át- meg átszőtt, ugyanakkor finom és igényes paródiát. A színmű szerkezete és nyelve is a shakespeare-i hagyományokat követi: az első két felvonás a Hamlet sűrített változata, ezt két rövid jelenet mint harmadik felvonás vezeti át az utolsó két felvonásba: egy, az eredeti történet fő- és mellékszálait egyaránt beépítő Lear-adaptációba.

Az alkotók által harsány, abszurd, Monty Python-szerű komédiaként meghatározott előadás jól játszható helyzeteket, számos izgalmas, hosszú utat bejáró karaktert, is igazán egyedi nyelvi humort ígér: a szöveget rímtelen jambusok, időnként prózában írt jelenetek, máskor énekbetétek teszik még változatosabbá. A szerzőpáros pedig arról is gondoskodott, hogy a komikus helyzetek bővelkedjenek mai fordulatokban, anakronizmusokban is.

Hamlear szerepében a Jászai Mari-díjas Nagy Ervin érkezett a dunaújvárosi társulathoz, partnerei lesznek Sipos Imre, Koltai Róbert, Vasvári Csaba, Papp János, Jegercsik Csaba, Ágoston Péter, Kovács Vanda, Marjai Virág és Alberti Zsófi.

Kiemelt kép: Jelenet a Hamlearből (Fotó: Ónodi Zoltán)