A Kolozsvári Állami Magyar Színház idei első bemutatója A. P. Csehov Cseresznyéskertje lesz, amely holnap 19 órakor debütál a teátrum nagytermében Yuri Kordonsky rendezésében. Ranyevszkaja szerepében Kézdi Imola lesz látható, partnerei többek között Tőtszegi Zsuzsanna, Váta Lóránd, Bodolai Balázs és Dimény Áron.

Az orosz rendező neve nem ismeretlen a kolozsvári közönség számára, 2016-ban már dolgozott a társulattal, akkor Makszim Gorkij A mélyből című drámáját állította színpadra. Mostani munkája az elmúlt időszak tapasztalataira reflektál: a pandémia alatt kénytelenek voltunk bezárkózni és szembenézni az idő és a halandóság kérdéseivel, Csehov kultikus drámája pedig pontosan az idő természetéről szól, a sejtésünkről, hogy mi is az idő, arról, ahogyan a jelen összeütközésben van a múlttal és a jövővel.

„Ez a valódi konfliktus: a cseresznyéskert egy súlyos múlt, és vannak, akik megrekedtek a múltban, mások pedig a jövőben rekedtek meg, és akkor ott van Ljubov, aki a jelen. Aki szerint az élet csak akkor számít, amikor éled” – fogalmaz Kordonsky. Az előadás látványvilága is ezt az alapgondolatot támogatja: Dragoș Buhagiar munkája során olyan teret alakított ki az emlékezet számára, amely az előadással együtt tud fejlődni.

„Ennek a munkának reményében és találkozásában választottam ezt a szakmát. Ha ebben az előadásban csak egy kávéscsésze lennék, akkor is beteljesülve érezném magam” – mondta el a főszerepben színpadra lépő Kézdi Imola, akinek nem csak játéka járul hozzá a Kozma András fordításában megelevenedő szöveghez, hanem Rainer Maria Rilke művei mellett, versei is.

Kiemelt kép: Jelenet a Cseresznyéskert című előadásból (Fotó: Biró István)